Britanski ministar odbrane potvrdio
0

Hammond: Postavit ćemo rakete za zaštitu Olimpijade u Londonu

FENA
Philip Hammond
Philip Hammond
Britanski ministar odbrane Philip Hammond izjavio je u ponedjeljak da će za zaštitu Londona tokom Olimpijskih igara 2012. godine biti preduzete sve mjere sigurnosti, uključujući, ukoliko to bude potrebno, razmještanje raketa zemlja-zrak.

Bivši ministar odbrane Liam Fox, koji je prošlog mjeseca podnio ostavku na tu funkciju, podsjetio je da su projektili zemlja-zrak korišteni za osiguranje olimpijskih igara još od igara u Atlanti 1996. godine i pitao je Hammonda da li će i u Londonu biti korišćene rakete.

"Biće preduzete sve nužne mjere za sigurnost i sigurnost londonskih Olimpijskih igara, uključujući - ukoliko vojska preporuči da je potrebno - i odgovarajući raketni sistemi zemlja-zrak", odgovorio je Hammond, prenosi BBC.

Hammondova izjava uslijedila je poslije izvještaja dnevnika Guardian da su SAD zabrinute da Olimpijske igre u Londonu neće biti dovoljno osigurane i da namjeravaju da pošalju 1.000 svojih ljudi, od kojih 500 agenata Federalnog istražnog biroa.

Kako prenose britanski mediji, planirano je da na sigurnosti Igara u Londonu bude angažovano i 6.000 britanskih vojnika pošto je procjenjeno da 10.000 radnika osiguranja možda neće biti dovoljno.

Londonom će, istovremeno, patrolirati oko 12.000 policajaca.

Sigurnost Olimpijskih igara postala je važno pitanje od ubistva 11 izraelskih atletičara i trenera 1972. godine u Minhenu.

Britanska vlada planira da u vrijeme održavanja Igara povisi nivo uzbune zbog opasnosti od terorističkih napada na "ozbiljan", što znači da se procjenjuje da su napadi vrlo vjerovatni.