Svijet
0

Velika Britanija: Olimpijce čuva 13.500 vojnika

SRNA
Velika Britanija angažovaće 13.500 vojnika u obezbjeđivanju Olimpijskih igara u Londonu sljedeće godine, što je više vojnika nego što ih ima u Afganistanu, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.

Ova odluka donesena je nakon što su organizatori zatražili da mjere bezbjednosti na najvećem sportskom događaju budu udvostručene.

Ministar odbrane Phillip Hammond rekao je da će vojska pomoći policiji i privatnom obezbjeđenju, koje je već unajmljeno za obezbjeđivanje olimpijskih i paraolimpijskih borilišta.

Takmičenje u Londonu biće praćeno najvećom bezbjednosnom operacijom u Britaniji u mirnodopskom vremenu.

Vojska će angažovati specijalne jedinice i stručnjake za deminiranje, kao i jedinicu od 1.000 pripadnika "za slučaj civilne uzbune povezane sa Olimpijskim igrama".

Olimpijski park u Stratfordu, u istočnom dijelu Londona, biće zaštićen raketama od napada iz vazduha, po ugledu na mjere preduzete u Pekingu 2008. i Atini 2004. godine.

"Želimo da igre budu bezbjedne i da svi takmičari i gledaoci uživaju u proslavi sportskih ostvarenja, koja su ujedno i kulturna ostvarenja", saopštio je ministar odbrane.
Budžet za obezbjeđenje sportskih borilišta u Londonu povećan je na 553 miliona funti poslije rasta bojazni za međunarodnu bezbjednost nakon arapskog proljeća i drugih događaja.