Svijet
6

Hamas: Benjamin Netanyahu je simbol terorizma u svijetu

Anadolija
Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu
Palestinski pokret Hamas danas je izraelskog premijera Benjamina Netanyahua okarakterisao "simbolom svjetskog terorizma".

"Netanyahu ostaje simbol terorizma u svijetu", kazao je danas na konferenciji za medije glasnogovornik Hamasa Sami Abu Zuhri.

Također je dodao kako učešće u Maršu za Republiku u Parizu  izraelskog premijera "ne oslobađa krivice za zločine u Pojasu Gaze".

Netanyahu je skupa sa ostalim liderima brojnih svjetskih zemalja protekle nedjelje učestvovao u "antiterorističkoj šetnji" u Parizu koja je održana u znak solidarnosti sa žrtvama koje su stradale 7. januara u napadu na redakciju časopisa Charlie Hebdo.

Proteklog ljeta u izraelskoj ofanzivi na Pojas Gaze koja je trajala 51 dan život je izgubilo najmanje 2.160 Palestinaca dok ih je još 11.000 ranjeno. Izraelske vlasti su tokom ofanzive tvrdile kako je ona započela kao odgovor na raketne napade koji dolaze sa tog područja. Ofanziva Izraela prekinuta je 26. augusta kada je potvrđeno primirje između Izraela i frakcije palestinskog pokreta.