Svijet
1

Lieberman: Francuska nije tražila od Netanyahua da ne dolazi u Pariz

Anadolija
Netanyahu i Hollande (Foto: AFP)
Netanyahu i Hollande (Foto: AFP)
Ministar vanjskih poslova Izraela Avigdor Lieberman kazao je kako Francuska nikad nije tražila od izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da ne učestvuje u maršu protiv terorizma u Parizu, u nedjelju.

"Niko u Ministarstvu vanjskih poslova nije primio poruku iz Francuske u kojoj se navodi da premijer Netanyahu nije dobrodošao na Maršu solidarnosti u Parizu", kazao je Lieberman u intervjuu za izraelski vojni radio. 

U nedjelju, izraelski list "Haaretz" objavio je da je francuski predsjednik Francois Hollande proslijedio poruku Netanyahu tokom vikenda u kojoj traži od njega da ne prisustvuje maršu u Parizu. Prema pisanju lista, izraelski premijer prvo je pristao na francuski zahtjev, a potom je promijenio odluku nakon što je čuo da Lieberman i ministar ekonomije Naftali Bennett namjeravaju otputovati u Pariz. 

"Ne znamo za takvu informaciju iz Pariza", kazao je Lieberman.

U napadu na redakciju satiričnog časopisa "Charlie Hebdo" u Parizu u srijedu 12 osoba je ubijeno. Kao odgovor na napade, na prijedlog francuskog predsjednika, u nedjelju je održan protestni marš više od 55 svjetskih lidera u Parizu tokom kojeg su osuđeni napadi. U maršu je učestvovalo milion i pol Francuza.