Asad ne mora biti na čelu Sirije
0

Hague: Situacija u Siriji je kao u BiH devedesetih godina

SRNA
William Hague
William Hague
Britanski ministar inostranih poslova William Hague rekao je danas da današnja situacija u Siriji podsjeća na dešavanja u BiH devedesetih godina prošlog vijeka.

Prema njegovim riječima, nastavak političke i trgovinske izolacije Sirije predstavlja jedno od rješenja, ali da je za napredak neophodan jedinstven stav međunarodne zajednice.

Na pitanje da li britanska vlada odbacuje mogućnost vojne intervencije Hejg je odgovorio da niko ne zna kako će se stvari odvijati, jer je Sirija na ivici raspada ili sektaškog rata zbog čega nijedna opcija ne može biti odbačena.

"Međutim, situacija u Siriji nije slična onoj koja je bila u Libiji prole godine, gdje smo imali uspješnu intervenciju za spašavanje života. U Siriji je sad situacija više kao što je bila u BiH devedesetih godina prošlog vijeka, jer je na ivici sektaškog sukoba tokom kojeg susjedna sela napadaju jedni druge i ubijaju se. Zbog toga ništa ne možemo odbaciti", rekao je Hague britanskim medijima.

Hague je istakao da su Velika Britanija i Rusija saglasne da predsjednik Asad ne mora da bude na čelu Sirije, ali napredak ne može biti postignut dok traje nasilje.

Šeg britanske diplomatije kaže da "u principu pozdravlja" prijedlog Rusije za održavanje međunarodne konferencije o Siriji, ali i upozorava da to mora "dovesti do promjene, a ne samo da bude kupovina vremena režimu".

On smatra da je način za postzanje napretka usvajanje mirovnog plana specijalnog predstavnika UN i Arapske lige Kofija Annana.

Međutim, Hague ističe da je veoma teško pronaći način da Iran prisustvuje konferenciji, što je jedan od zahtjeva Rusije, pošto je Teheran već pružio tehničku pomoć Siriji i savjete režimu kako da uguši proteste.