Svijet
0

Hagel: Sjeverna Koreja i Iran nemaju nuklearni kapacitet da napadnu SAD

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Ministar odbrane Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Chuck Hagel je izjavio da “Sjeverna Koreja ili Iran nemaju kapacitet da nuklearnim raketama napadnu SAD”, javio je novinar agencije Anadolija.

Odgovarajući na pitanja senatora u Komitetu za vojna pitanja američkog Kongresa, Hagel je istakao da Sjeverna Koreja i Iran nemaju dovoljne nuklearne kapacitete, upozorivši da bi te dvije zemlje mogle posegnuti za razvojem novih raketa.

“Postoji mogućnost da ove dvije zemlje krenu u razvoj snažnijih nuklearnih kapaciteta ali i da već idu u tom smjeru. Zato je ovo vrlo opasno i rizično pitanje”, kazao je Hagel.

Napomenuo je da je stanje u vezi sa Sjevernom Korejom vrlo neizvjesno i napeto te da je stoga vrlo značajno da se zadrži visok stepen opreznosti.

Na pitanje u vezi sa mogućom upotrebom hemijskog oružja u Siriji, istakao je da su SAD spremne na sve opcije.

“Nastavljamo pripremati planove koji uključuju sve moguće opcije kako bi adekvatno odgovorili na sve moguće situacije”, rekao je Hagel.

Podsjetio je da Ujedinjeni narodi (UN) istražuju da li je u Siriji do sada korišteno hemijsko oružje i u kojoj mjeri dodavši da još uvijek nema konkretnih dokaza o upotrebi hemijskog oružja u toj zemlji.

“Ali ako se pređe i ta crvena linija tada će sve biti mnogo drugačije. Ako hemijsko oružje padne u pogrešne ruke, tada bi situacija u Siriji dobila novi oblik”, kazao je Hagel.

Sveukupnu situaciju u Siriji ocijenio je kao vrlo nestabilnu i punu izazova i neizvjesnosti.

“Sirijski problem je kompleksan problem. Zato se mora pažljivo razmotriti. Sada vodimo jednu odgovornu politiku u vezi sa Sirijom ali ako bude potrebno može se reagovati i na neki drugi način”, ocjenio je ministar odbrane Sjedinjenih Američkih Država.