Svijet
0

Kerry: Sirija ubrzava ka ponoru, kriza može podijeliti zemlju

Anadolija
Sukobima zahvaćena Sirija kreće se ka litici, a aktuelna humanitarna i politička kriza mogla bi podijeliti zemlju, izjavio je u Moskvi ministar vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (SAD) John Kerry.

Kerry je kazao da je Ženevski konsenzus koji je potpisan 30. juna put koji treba slijediti kako bi se zaustavilo krvoproliće u Siriji.

Pohvalivši pozitivan stav Rusije za političko rješenje krize u Siriji, Kerry je dodao da "sirijska opozicija nijednim potezom nije pokazala da i oni sami žele političke promjene u njihovoj zemlji".

"Kada uzmemo u obzir da su predstavnici Assadovog režima iznijeli stavove u cjelosti, krenut ćemo u akciju da ih pretvorimo u djela. Ali prije toga i opozicija mora iznijeti svoje stavove u cjelosti i izgovoriti prave riječi", kazao je on.

On je podvukao da "Sirija sve brže ide ka litici", upoređujući tamošnju situaciju sa krizom koja može podijeliti tu zemlju.

Kerry je još jednom izrazio zabrinutost zbog mogućnosti korištenja hemijskog oružja u Siriji, ali, kako je kazao, moraju se dokazati sve činjenice prije nego što se donese konačna odluka.