Raste napetost
0

Rusija: Situacija u vezi sa Sjevernom Korejom bi se mogla pretvoriti u začarani krug zla

Klix.ba
Rusija je upozorila da napetosti u vezi sa Sjevernom Korejom izmiču kontroli, nakon što je Pjongjang objavio da su raketne jedinice u pripravnosti.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da bi se situacija u vezi sa Sjevernom Korejom mogla pretvoriti u "začarani krug zla".

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un izdao je naređenje da raketne jedinice budu u stanju pripravnosti, kao odgovor na nadlijetanje američkih nevidljivih bombardera iznad Korejskog poluotoka, javila je državna novinska agencija KCNA, prenosi BBC.

"Došlo je vrijeme da se svedu računi sa SAD-om", citirala je KCNA njegovu izjavu.

Podsjetimo, Kim Jong-un je potpisao naredbu da vojska pripremi projektile svih dometa, a pripremljen je i plan napada strateških snaga na američko kopno, a glavna meta su američke vojne baze na Havajima i u Guamu.

Kina, sjevernokorejski saveznik i najveći trgovinski partner, ponovila je poziv za ublažavanje napetosti.

No, ruski ministar vanjskih poslova Lavrov je otišao korak dalje, izražavajući zabrinutost da bi "jednostavno mogli dopustiti da situacija izmakne kontroli i pretvori se u začarani krug zla".

Osuđujući objavu Pjongjanga kao "neprihvatljivu", on je izjavio da "jednostrani potezi koje povlači Sjeverna Koreja vode pojačanim vojnim aktivnostima".

Dodao je da nije potrebno pokazivanje vojne sile i korištenje vojnih sredstava za ostvarivanje geoplitičkih ciljeva, u očiglednoj kritici letova američkih bombardera iznad Korejskog poluotoka.

"Vlasti u Sjevernoj Koreji moraju razumjeti da je ono što rade veoma opasno", istakao je sekretar Ministarstva odbrane SAD-a Chuck Hagel, dodavši da oni ozbiljno shvataju provokacije i da će reagovati na njih.

Podsjetimo, tenzije na Korejskom otoku rastu od 12. februara, kada je Sjeverna Koreja izvela treći nuklearni test, nakon čega im je UN uveo nove sankcije.