{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Grčka: Vladin zvaničnik optužen za finansijski prekršaj

S
2.1.2012. u 17:11
0
1
Grčka: Vladin zvaničnik optužen za finansijski prekršaj
0
Grčka: Vladin zvaničnik optužen za finansijski prekršaj
Zvaničnik grčkog Ministarstva finansija Janis Kapeleris optužen je danas da nije naplatio kazne izrečene firmama zbog krijumčarenja goriva i lož-ulja, izjavili su sudski izvori.
Grčka je suočena sa velikom krizom i obećala je međunarodnim kreditorima da će suzbiti raširenu korupciju, koja je jedan od glavnih uzroka ekonomskih problema.

Kapeleris, koji je zadužen za naplatu poreza i carina, radio je kao član jedinice za suzbijanje finansijskog kriminala.

Ministar finansija Evangelos Venizelos zatražio je od njega da podnese ostavku poslije podizanja optužnice. Kapeleris demantuje da je prekršio zakon.

"On je optužen za neispunjavanje službene dužnosti. Sudski istražitelj razmotriće ovaj slučaj, a tražiće i saučesnike", rekao je jedan sudski zvaničnik i dodao da je država zbog ove afere oštećena za oko 15 miliona eura.

Istraga je pokrenuta prije dva mjeseca, nakon što su mediji izvijestili da je Kapeleris blokirao naplatu kazni koje su izrečene putem elektronskog sistema.

Kapeleris tvrdi da sistem nije ispravno funkcionisao i da većinu kazni ne treba naplatiti jer će uslijediti ozbiljna nestašica goriva. Ministarstvo finansija priprema prijedlog zakona koji će urediti ovu situaciju.

"Poštujem odluku tužilaštva, ali ja nisam odgovoran za nefunkcionisanje elektronskog sistema", rekao je Kapeleris Rojtersu.

Grčku Vladu prošle sedmice potresla je još jedna afera, kada su dva tužioca za finansijski kriminal podnijeli ostavke uz obrazloženje da je neimenovana treća strana vršila pritisak na Vladu da njih dvojica budu smijenjeni.

Grčka je pojačala mjere protiv utaje poreza i korpucije olakšavanjem pristupa informacijama o računima u bankama i izricanjem oštrih kazni za poreske prekršaje, ali međunarodni kreditori kažu da dosadašnji rezultati nisu zadovoljavajući.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: