Svijet
0

Grčka: Vlada danas predstavlja nove mjere štednje

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Grčka vlada će u četvrtak predstaviti novi prijedlog zakona o privremenoj suspenziji hiljada državnih službenika i snižavanju plata u javnom sektoru, u pokušaju primjene još oštrijih mjera štednje kako bi bio izbjegnut mogući katastrofalni bankrot.

Parlament će sljedeće sedmice glasati o tom prijedlogu zakona, koji predviđa suspenziju 30.000 državnih službenika uz sniženu platu do kraja godine i dodatno smanjenje plata u tom sektoru, čime će biti ušteđeno dodatnih 2,8 milijardi eura, prenosi AP.

Vlada u Atini je u posljednjih godinu i po dana već uvela mjere smanjenja penzija i plata, kao i povećanje niza poreza, što je razbjesnilo Grke koji se već ionako teško nose s visokom stopom nezaposlenosti od 16 posto.

Grčki ministar finansija Evangelos Venizelos je početkom nedjelje izjavio da Grčka ima dovoljno sredstava za isplatu penzija, plata i obveznica do sredine novembra, ali je toj zemlji potrebna sljedeća tranša međunarodne pomoći od osam milijardi eura kako bi izbjegla bankrot.

Prema izvorima iz grčkog ministarstva finansija, Venizelos se u srijedu navečer sastao s guvernerom Banke Grčke i predsjednikom Unije grčkih banaka, nakon što je nešto ranije njemačka kancelarka Angela Merkel ukazala na moguću reviziju plana Eurozone za spas Grčke od 21. jula.

Merkel je ponovo postavila pitanje većeg udjela banaka u troškovima drugog paketa pomoći za Grčku, kojeg su u julu dogovorili lideri Eurozone.

"Moramo da vidimo da li su najnoviji ekonomski podaci iz Grčke i dalje u skladu s julskom odlukom. Ukoliko je to potrebno, doći će do promjena", rekla je njemačka kancelarka.