Grčka
0

Poslanicima poručeno da prihvate mjere štednje

SRNA
Zamjenik grčkog ministra finansija Filipos Sakinidis poručio je poslanicima, koji su protiv usvajanja novih mjera štednje da podrže nove odredbe ili će zemlju poslati na "nepoznat i opasan put" bankrota i međunarodne ekonomske izolacije.

"Upitajmo se samo šta bi značilo zemlji kada bi ostala bez svog bankarskog sistema, da bude izuzeta od ozvoza sirovog materijala, lijekova, goriva, osnovnih namirnica i tehnologije", rekao je Sakinidis.

Grčka vlada je nešto ranije odobrila novi paket mjera štednje, koje zahtijevaju Evropska komisija, Evropska Centralna banka (ECB) i Međunarodni monetarni fond /MMF/ radi osiguranja 130 milijardi evra pomoći i izbjegavanja bankrota.

Grčki parlament i evropski ministri finansija sada treba da odobre taj sporazum. 

Sakinidisovo upozorenje objavljeno je u vrijeme kad je 48-časovni štrajk u Grčkoj ušao u drugi dan.

Pedesetak aktivista Komunističke partije postavilo je dva ogromna banera na zidove Akropolja na kojim piše "Dole diktatorstvo i monopol i EU".

Policija je saopštila da se do 7 000 demonstranata okupilo u centralnom dijelu Atine, ali da se nisu ponovila jučerašnja dešavanja kada su bili primorani da ispaljuju suzavac na izgrednike koji su ih gađali benzinskim bombama i kamenicama.
Do sada je pet ministara iz grčke vlade podnijelo ostavke kao znak protesta zbog obima zahtjevanih mjera štednje za dobijanje novog paketa finansijske pomoći vrijednog 130 milijardi evra.

Grčki ministar finansija Evangelos Venizelos rekao je da zemlja do sutra treba da odabere da li će uzeti evropsku pomoć a time i  nove mjere štednje ili će zbog dugovanja bankrotirati i biti primorana da istupi iz evrozone.