{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ministri finansija eurozone danas o pomoći Grčkoj

S
SRNA
20.2.2012. u 08:19
0
2
Ministri finansija eurozone danas o pomoći Grčkoj
0
Ministri finansija eurozone danas o pomoći Grčkoj
Ministri finansija eurozone sastat će se danas radi donošenja odluke o tome da li je Grčka učinila dovoljno za ispunjavanje uslova za drugi paket finansijske pomoći, vrijedan 130 milijardi eura.
Atini su ta sredstva neophodna da bi izbjegla bankrot sredinom marta, kada joj pristižu potraživanja na osnovu zaduženosti vlade.

Grčki premijer Lucas Papademos jučer je otputovao u Brisel radi pokušaja postizanja dogovora.

Američki ministar finansija Timothy Geithner rekao je da SAD ohrabruju Međunarodni monetarni fond (MMF) da podrži paket pomoći Atini, ali nije poznato kakav će doprinos dati ova organizacija.

U planu za finansijski spas Grčke spada i otpisivanje 100 milijardi eura dugovanja i privatni sektor je prihvatio smanjenje 70 posto smanjenja dugovanja Atine.

Grčka je pet godina zaredom u recesiji, zbog čega su joj dugovanja veća od 160 odsto od bruto domaćeg proizvoda.

Lideri eurozone i MMF u oktobru su saopštili da bi dugovanja Grčke do 2020. godine trebalo da budu smanjena na mnogo izdržljiviji nivo od 120 odsto.

Nekoliko rundi mjera štednje, čije su uvođenje zahtijevali EU, MMF i Evropska Centralna banka (ECB), nisu urodile plodom i podstaknu rast, pa su izbili sukobi između demonstranata, koji su se bunili protiv mjera i policije.

Mjerama štednje, koje je grčki parlament usvojio tokom prošle sedmice, vrijednim 3, 3 milijardi eura, predviđena su smanjenja plata i penzija i budžeti za zdravstvo i odbranu.

Prvi paket pomoći, koji je 2010. godine odobren Grčkoj od 110 milijardi eura, nije bio dovoljan za izbjegavanje krize.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: