Obećano ubrzanje reformi
0

Grčka: Nova koaliciona vlada dobila povjerenje u parlamentu

FENA
Lukas Papademos
Lukas Papademos
Nova grčka koaliciona vlada premijera Lukasa Papadimosa zadužena za primjenu evropskog paketa pomoći za izlazak zemlje iz dužničke krize dobila je u srijedu povjerenje parlamenta.

Poslanici su time podržali novu vladu sastavljenu od većinskih socijalista, rivalskih konzervativaca i jedne male desničarske nacionalističke partije.

Papadimos je obećao da će ubrzati dugoročne reforme i osigurati provođenje novog evropskog paketa pomoći koji je dogovoren na sastanku Evropske unije u Bruxellesu krajem oktobra.

On je, takođe, izrazio opitmizam da će eurozona prevazići teškoće s kojima se suočava, prenose agencije.

Grčka se nalazi u centru velike dužničke krize koja hara zemljama Evrope i koja ju je dovela na rub bankrota.

U zamjenu za pakete pomoći, prethodna grčka vlada morala je da donese "vrlo omražene" mjere štednje pod kojima su se drastično povećali porezi, smanjile penzije i plaće državnih službenika.

Papadimos je premijersku zakletvu položio prošle nedjelje, zamijenivši na tom mjestu socijalistu Jorgosa Papandreua koji je podnio ostavku poslije, kako je ocjenjeno, "katastrofalnog prijedloga da novi evropski paket pomoći stavi na referendum".

Evropljani su reagovali tako što su zamrzli novu tranšu pomoći Grčkoj iz paketa MMF-a i EU od osam milijardi dolara i tražili da se lideri socijalista i konzervativaca pisano obavežu da će poštovati obaveze iz dogovorenog plana.

Lider konzervativne Nove demokratije Antonis Samaras do sada je odbijao da potpiše to, uprkos zvaničnim upozorenjima da bi Grčka mogla sredinom decembra da bankrotira ako ne dobije neophodnu tranšu pomoći.

U Grčkoj se u četvrtak održavaju tradicionalni marševi kojima se obilježava godišnjica pobune protiv vojne hunte 1974. godine.

Studentima će se, kako se najavljuje, pridružiti mnogi radnici i službenici, kako bi i na taj način izrazili nezadovoljstvo zbog velikog pada standarda.

U Evropskoj uniji se s velikom pažnjom prati najnoviji razvoj situacije u Grčkoj, pošto bi kolaps njene ekonomije mogao da ugrozi eurozonu.

Bruxelles traži da se vodeće ličnosti zemlje - premijer i lideri najvećih stranaka - napismeno obavežu da će provoditi plan EU za prevazilaženje finansijske krize i provođenje mjera štednje.

U konzervativnoj Novoj demokratiji, koja je podržala vladu nacionalnog jedinstva, međutim, kažu da neće potpisati taj dokument pod - kako se ističe - pritiscima koji stižu sa strane.