Svijet
0

Grčka na gubitku 52 milijardi eura od neplaćenog poreza

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Grčka bi mogla da izgubi 52 milijarde eura na ime neplaćenog poreza i čini se da će prikupiti samo 1,3 milijarde od planiranih pet milijardi eura prihoda od privatizacije u ovoj godini, saopćila je u četvrtak Evropska unija (EU).

To su brojke koje su stručnjaci Evropske komisije proslijedili zvaničnoj Atini kako bi pomogli primjeni reformi u toj zemlji i preusmjeravanju nepotrošenih bespovratnih sredstava Evropske unije za realizaciju ključnih razvojnih projekata, prenosi AFP.

U izvještaju šefa stručnjaka Komisije, Horsta Reichenbacha, navodi se da se u Grčkoj trenutno potražuje 60 milijardi eura na ime poreza i da je vjerovatno da će od toga "prije ili kasnije" biti naplaćeno tek osam milijardi eura. On je dodao da je primjećeno veliki zaostatak u obradi poreskih prijava od oko 165.000 tih prijava.

Grčko ministarstvo finansija u srijedu iznijelo podatak da su prihodi od poreza u deset mjeseci zaključno s oktobrom pali za 4,1 posto u odnosu na isti period lani.

Evropska komisija se nada da će pomoći Grčkoj u pregovorima sa Švicarskom o vraćanju "velikih iznosa" za koje se vjeruje da su grčki građani sakrili na račune u švicarskim bankama.

Reichenbach je u izvještaju naveo: "Istražuju se rješenja koja bi Grčkoj omogućila da na adekvatan način poveća poreske prihode, uzimajući u obzir velike iznose koje su na švicarske račune položili građani Grčke."