{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Najavljena otpuštanja u grčkim državnim službama

S
6.2.2012. u 21:43
0
1
Najavljena otpuštanja u grčkim državnim službama
0
Najavljena otpuštanja u grčkim državnim službama
Dimitris Repas
Grčka koaliciona Vlada danas je, pod međunarodnim pritiskom, pristala da ove godine smanji broj zaposlenih u državnim službama za 15.000, u okviru mjera štednje koje su postavljene kao uslov za dobijanje finansijske pomoći.
Ova objava ukazuje na promjenu grčke politike, pošto su radna mjesta u državnoj upravi bila zaštićena od krize koja je počela prije dvije godine.

Ministar za reformu javnog sektora Dimitris Repas izjavio je da će uručenje otkaza biti provedeno u skladu sa novim zakonom koji će to omogućiti.

Sindikati su za sutra najavili 24-satni generalni štrajk kao odgovor na nove mjere štednje. Oko 4.000 ljudi okupilo se danas, po jakoj kiši, na protestu u centru Atine u organizaciji ljevičarskih stranaka.

Grčka prolazi kroz bolne reforme, od kojih neke tek treba da budu dogovorene među članovima vladajuće koalicije. Zemlji je neophodno da što prije dobije pomoć od 130 milijardi eura, kako bi u martu mogla da vrati dugove i izbjegne bankrot.

Grčka je solventna od maja 2010. godine zahvaljujući uplatama iz međunarodnog kredita od 110 milijardi eura. Drugi paket pomoći dogovoren je u oktobru, pošto je ostalo jasno da prvobitna sredstva neće biti dovoljna.

Drugi paket zavisi od mjera štednje, ali i od dogovora Vlade u Atini sa privatnim kreditorima o otpisivanju 100 milijardi eura grčkog duga.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: