Svijet
0

Grčka: Nema vanrednih izbora, na pomolu novi štrajk

FENA
U Grčkoj se produbljuje ekonomsko-politička kriza zbog novog programa štednje koji je izazvao oštre proteste radnika i službenika, kao i kritike pojedinih opozicionih partija.

Premijer Jorgos Papandreu je nagovijestio mogućnost da se i pored različitih stavova u kabinetu i svojoj partiji PASOK-u, o mjerama štednje održi referendum kako bi se postigao nacionalni konsensus.

"Ja sam spreman za svaku opciju koja vodi rješenju", istakao je on i dodao da je štednja jedni put za izlazak iz krize .

Parlament će, ukoliko se ne raspiše plebiscit, o novim mjerama štednje glasati do kraja mjeseca.

U vladi su, kako prenosi agencija ANA, isključili mogućnost da se izlaz iz sadašnje krize traži u raspisivanju vanrednih izbora o čemu lokalna štampa špekuliše već danima.

MMF i evropske finansijske institucije traže od Grčke dalje mjere štednje kako bi dobila nove rate iz ranije odobrenog kredita od 110 milijardi eura. Vlada je predložila sada smanjenje plata, povećanje poreza i privatizaciju vodećih javnih firmi. Prema okvirnim računicama ove godine tako bi se uštedilo 6,4 milijardi eura, a do 2015. godine ukupno 22 milijarde.

Novi paket štednje, koji bi trebalo da se usvoji do kraja mjeseca, već je izazvao još veći talas protesta u zemlji, koji, inače, s prekidima, potresaju zemlju skoro dvije godine.

Obustave rada najavljuju zaposleni u metrou i lukama koji se protiv najavljene privatizacije, što bi moglo i ovog ljeta da pogodi turiste. U centru Atine već 15 dana svake večeri spontano se održavaju "protesti ogorčenja", okupljaju se hiljade mladih, koje je najteže pogodila sadašnja kriza pošto ne mogu da nađu posao.

Vodeći sindikati u javnom i privatnom sektoru ADEDY i GSEE- najavili su za 15. juni generalni štrajk, osmi po redu od kako je vlada prošle godine potpisala memorandum o međunarodnoj finanskoj pomoći, odnosno od kada je počela da zavodi mjere štednje.