Svijet
0

Grčka: Novi talas štajkova, pad popularnosti premijera

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Vodeći grčki sindikati, nezadovoljni vladinim mjerama štednje, sutra počinju 24-satni štrajk koji će paralizirati mnoge službe u zemlji.

Vodeće sindikalne konfederacije zaposlenih u javnim i privatnom sektoru - GSEE i ADEDY - na taj način žele izraziti nezadovoljstvo zbog novog vladinog programa štednje u kome se predviđa smanjenje plata, povećanje poreza i prodaja javnih preduzeća.

Do 2015. godine na taj način trebalo bi da se uštedi 28 milijardi eura.

To je zapravo preduvjet da MMF i evropske finansijske institucije Grčkoj odobre nove tranše kredita za oporavak zemlje koja se nalazi pred bankrotom.

U štrajku će, kako najavljuje novinska agencija ANA, biti i mediji, kao i zdravstvene ustanove.

Nepopularne mjere štednje već mijenjaju političku mapu Grčke. Prema najnovijem istraživanju javnog mišljenja, za opozicionu Novu demokratiju sada se izjašnjava 31 posto građana - četiri posto više nego za vladajući PASOK.

Na parlamentarnim izborima 2009. godine za stranku premijera Jorgosa Papandreua glasalo čak 44 posto Grka.

Premijer Papandreu se našao pred najvećim iskušenjem u svojoj političkoj karijeri.

Zbog rigoroznih mjera štednje on se sada suočava sa oštrim kritikama koje stižu sa svih strana: ne samo od opozicije i sindikata nego i od pojedinih članova PASOK-a, koji smatraju da ovo nije put za izlazak zemlje iz dužničke krize.

Novi program štednje, koji je utvrdila vlada, naći će se na dnevnom redu parlamenta idućeg mjeseca kada se također najavljuju novi štrajkovi.