Svijet
0

Novi val štrajkova širi se Grčkom

FENA
foto: AFP
foto: AFP
Najveći sindikati u Grčkoj pripremaju novi, najveći val štrajkova u ovoj godini kao odgovor na novi program štednje koji je usvojila vlada.

Dvije najveće sindikalne konfederacije - GŠE i ADEDY- koje okupljaju zaposlene u javnom i privatnom sektoru, odlučili su da 15. juna održe 24-satni štrajk, javljaju agencije.

Dva vodeća sindikata, koji imaju oko dva miliona članova - na zajedničkom sastanku u petak popodne dogovorili su se da protestuju i 21. jula u okviru evropskog dana sindikata.

Vlada je, pod pritiskom MMF-a i evropskih finansijskih institucija predložila oštre mjere štednje kako bi ispunila preduslove za dobijanje novih kredita za ekonomski oporavak zemlje koja se našla na ivici bankrota. Predviđeno je dalje smanjenje plata i penzija, povećanje poreza i privatizacija vodećih javnih preduzeća.

Vodeći sindikati najavili su da će održati proteste i tokom usvajanja vladinog programa štednje koje se očekuje krajem mjeseca.

U vladi apeluju na sindikate i opoziciju da prihvate nove mjere štednje jer je to jedini put za izlaz iz dužničke krize kakva se ne pamti u novijoj historiji Grčke.

Grčka je prošle godine izbjegla bankrot, dobivši zajam od 110 milijardi eura od svojih partnera u eurozoni i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), u zamjenu za provođenje oštrih mjera štednje i ekonomskih reformi.

Grčka mora da usvoji nove mjere prije nego što iz tog zajma dobije sljedeću, petu tranšu od 12 milijardi eura, za koju se očekuje da bude odobrena početkom jula.