Zbog mjera štednje
0

Generalni štrajk paralizirao Grčku

FENA
Generalni štrajk dvije vodeće sindikalne konfederacije u Grčkoj, koje su jutros počele 24-satni štrajk zbog novih mjera štednje, paralizirao je danas rad mnogih službi u zemlji.

Štrajk je doveo do obustave pomorskog i međugradskog željezničkog saobraćaja, privremeno su otkazani mnogi letovi aviona u zemlji pošto su nekoliko sati rad obustavili kontrolori letova, javile su novinske agencije.

Mnoge javne službe i banke danas, također, neće raditi.

Ovo je drugi veliki štrajk ove godine koji su organizirali glavni sindikati - GSEE i ADEDY- koji okupljaju zaposlene u javnom i privatnom sektoru. U Atini će tim povodom biti organizovani protestni marševi.

"Štrajk je odgovor radnika, službenika i penzionera na čija se leđa svaljuje teret privredne stabilizacije i mjera štednje", izjavili su u sindikatu GSEE.

Vlada je najavila da ovog mjeseca usvoji novi paket mjera štednje koji treba da osigura više od 20 miliona eura.

Grčka se već godinu dana suočava sa povremenim štrajkovima, pošto je vlada zbog nezapamćene ekonomske i finansijske krize prisiljena da uvodi oštre mjere štednje.

U vladi tvrde da je to pravi put da se smanji deficit u državnom budžetu i preduvjet da se dobiju krediti koje su Atini obećali Međunarodni monetarni fond i evropske finansijske institucije u iznosu od 110 milijardi eura.