Grčka
0

Okršaji u Atini, blokirani granični prelazi i aerodromi

FENA
U Grčkoj je u utorak počeo dvodnevni generalni štrajk. Obustavljen je javni prevoz, banke su zatvorene, a bolnice rade smanjenim kapacitetima. Blokirani su i granični prelazi na putevima i aerodromima. Na graničnom prelazu između Makedonije i Grčke carinici propuštaju vozila svakih sat vremena, a ogromne gužve su gotovo onesposobile prelaz Euzoni.

Atina je potpuno paralisana zbog demonstracija, a zabilježeni su i sporadični okršaji između domonstranata i policije. Ulice su prekrivene kamenicama, prenose agencije.

Vozači tramvaja i autobusa štrajkuju, dok rad nisu obustavili samo radnici metroa kako bi omogućili građanima da dođu na najavljene proteste u prijestonici.

Saobraćaj u Atini je prilično otežan zbog demonstracija. Takođe, elektrodistribucija nastavlja jednoiposatna isključenja u različitim dijelovima Grčke, dok apoteke i bolnice ne rade.

Grčki sindikati organizovali su dvodnevni generalni štrajk zbog novog paketa mjera štednje vrijednog 28 milijardi eura, koji u narednih pet godina znače drastično smanjenje potrošnje, povećanje poreza i prodaju državne imovine, kako bi zemlja "ponovo stala na noge".

Ukoliko parlament ne usvoji ove nove mjere štednje, EU i Međunarodni monetarni fond (MMF) neće pustiti tranšu pozajmice od 12 milijardi eura zbog čega bi u roku od nekoliko nedjelja Grčka mogla da ostane bez novca.