Svijet
0

Grčka demantuje da izlazi iz eurozone

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Grčka je danas zvanično demantovala da izlazi iz eurozone, ali je potvrdila učešće ministra finansija Jorgosa Papkonstantinua na jučerašnjem iznanadnom sastanku s kolegama iz nekoliko ključnih zemalja zone eura u Luksemburgu.

Ranije ove sedmice njemački časopis "Spiegel" objavio je da je zvanična Atena najvila mogući izlazak iz valutnog saveza u kome se nalazi 17 od 27 članica članica Evropske unije (EU).

Ministar Papakonstantinu je bio pozvan u Luksemburg zbog "razmjene mišljenja o ekonomskoj situaciji i Grčkoj", precizira se u saopćenju Ministarstva finansija, uz napomenu da na jučerašnjem skupu "nije, očigledno, bilo razgovora o ostanku Atina u eurozoni", prenijela je ruska novinska agencija RIA Novosti.

Grčka je lani, kako podsjeća novinska agencija Reuters u izvještaju iz Atine, dobila veliki kredit EU i Međunarodnog monetarnog fonda, u vrijednosti 110 milijardi eura, da bi izbjegla bankrot, ali dužnička kriza u toj zemlji je i dalje žestoka, a njena privreda se nalazi u recesivnom stanju.

U proteklih nekoliko sedmica su se čuli učestali glasovi da je Atina sprema na restrukturizaciju svog ogromnog duga u vrijednosti oko 330 milijardi eura.

Eksperti navode da bi eventualni izlazak iz sistema zone eura omogućio Grčkoj povratak na vlastitu valutu i samostalno upravljanje njenim kursom, što bi omogućilo smanjenje dužničkog tereta. Takav scenarij je, međutim, moguć samo u slučaju pretvaranja dužničkih obaveza iz eura u grčku nacionalnu valutu.

Mnogi investitori upozoravaju da opredjeljenje za tu varijantu znači, ustvari, put u stvarni bankrot Atine, ili priznanje da više ne može uredno da servisira prispjele dugove.