biznis
0

Moody's ponovo snizio rejting grčkog duga

FENA
Međunarodna agencija za kreditne rejtinge Moody's snizila je rejting grčkih obveznica još dublje u neinvesticioni status, što je novi udarac toj posrnuloj članici zone eura koja pregovara o puštanju nove, pete tranše iz međunarodnog zajma za spasavanje koja je od vitalnog značaja za vladu u Atini.

Moody's je snizio rejting Grčke za tri stepena - sa B1 na Caa1, s negativnom prognozom, ukazujući na povećane rizike da ta finansijski oslabljena zemlja neće biti u stanju da riješi dužničke probleme bez reprogramiranja, odnosno isplate kreditorima manje sume od punog duga ili odlaganja roka otplate.

Ta agencija je takođe ukazala na "krajnje neizvjesne izglede grčkog ekonomskog rasta" i na neispunjene ciljeve u procesu budžetskih reformi koje se provode u zamjenu za paket za spasavanje od 110 milijardi eura koji su Grčkoj prošle godine odobrili Evropska unija i Međunarodni monetarni fond.

"Prvi razlog za sniženje rejtinga je naše mišljenje da je sve manja vjerovatnoća da Grčka stabilizira svoj dug u roku koji predviđaju planovi fiskalne konsolidacije", naveo je Moody's u saopćenju, dodajući da "vlada nije uspjela da ostvari niz ciljeva za fiskalnu konsolidaciju u 2010.".

Moody's je podsjetio da je u petogodišnjem periodu oko polovina zemalja, korporativnih ili finansijskih institucija sa rejtingom Caa1 ispunila svoje dužničke obaveze na vrijeme, dok su ostali bankrotirali, prenijela je agencija AP.

Grčko ministarstvo finansija je to sniženje rejtinga pripisalo "intenzivnim glasinama u štampanim i elektronskim medijima" i ukazalo da Moody's nije uzeo u obzir da se vlada obavezala na ostvarenje fiskalnih ciljeva u 2011.

Vlada Grčke je takođe pri kraju pregovora sa EU, MMF i Evropskom centralnom bankom, kako bi kasnije ovog mjeseca mogla da dobije petu tranšu od 12 milijardi eura (17,3 milijarde dolara) iz zajma za spasavanje.

Ishod tih pregovora zavisit će od procjene grčkih finansija koju EU i MMF treba da objave do kraja ove sedmice. Ti pregovori se smatraju ključnim za osiguranje mogućeg dodatnog paketa za spasavanje iduće godine, s obzirom na to da je Grčka i dalje praktično istisnuta sa tržišta obveznica zbog visokih kamatnih stopa.

Pregovori takođe treba da utanače strogi program štednje za period od iduće godine do 2015, dvije godine poslije mandata sadašnje vlade.

Premijer Grčke Jorgos Papandreu sutra odlazi u Luksemburg radi hitnih razgovora s predsjednikom 17-člane zone eura i premijerom Luksemburga koji je nadavno kritikovao Grčku zbog sporog smanjenja duga i reformiranja javnog sektora.

Grci već osjećaju posljedice strogih mjera štednje. Poslije jučerašnjeg vladinog saopćenja da će 75 državnih agencija biti zatvoreno ili restrukturirano tokom ljeta, što je prvi znak mogućeg vladinog otpuštanja od početka dužničke krize u toj zemlji, na preispitivanje će biti stavljeno oko 7.000 radnih mjesta u javnom sektoru.

Ta prijeteća otpuštanja su jučer već izazvala proteste ispred ministarstva finansija u kojem su se nalazili inspektori EU i MMF-a.