Svijet
0

Vladine obveznice u Grčkoj donijele 1,62 milijarde eura

FENA
Grčka je uspjela da na aukciji vladinih obveznica u utorak prikupljeno 1,62 milijarde eura (2,33 milijarde dolara), dan nakon što joj je dodijeljen najniži suvereni kreditni rejting na svijetu zbog strahovanja da bi privatni investitori mogli biti pozvani da podjele teret potencijalnog reprogramiranja grčkog duga.

Grčka agencija za upravljanje javnim dugom objavila je da je kamatna stopa na današnjoj aukciji 26-sedmičnih obveznica povećana na 4,96 posto, s 4,88 posto na prošlomjesečnoj prodaji duga s istim dospijećem. Agencija je planirala da pribavi 1,25 milijardi eura, ali je prihvatila i dodatnu ponudu od 375 miliona eura.

Tražnja na aukciji je bila 2,58 puta veća od ponude, prenosi AP.

Aukcija je održana dan nakon što je međunarodna agencija za kreditne rejtinge Standard & Purs skresala rejting grčkog duga za tri stepena odjednom, s "B", na "CCC", čime je Grčka postala najniže rangirana zemlja na svijetu prema standardima te rejting agencije, niže i od Pakistana.

Očekuje se da javni dug Grčke ove godine dostigne 350 milijardi eura (502 milijarde dolara), što je više od 150 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) te zemlje. Malo je, međutim, vjerovatno da će Atina biti u stanju da u roku ispuni sve dužničke obaveze.

Ministri finansija 17 članica eurozone održavaju u utorak u Bruxellesu vanredni sastanak posvećen problemima Grčke.

Vlada te prezadužene zemlje nastoji da do početka jula u parlamentu bude usvojen novi paket strogih mjera štednje kako bi se osiguralo nastavljanje isplata pomoći iz međunarodnog zajma za spasavanje od 110 milijardi eura (158 milijardi dolara). Nove mjere uključuju 28 milijardi eura budžetskih ušteda i povećanja poreza do 2015. i ambiciozni program privatizacije vrijedan 50 milijardi eura.

Te nove mjere razljutile su radničke sindikate koji su za srijedu zakazali generalni štrajk.