{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Grčki scenario brine Evropu

F
26.6.2011. u 20:10
0
2
Grčki scenario brine Evropu
0
Grčki scenario brine Evropu
Foto: AFP
Evropljani će učiniti sve da spriječe bankrot Grčke, čak i ako njena vlada ne uspije da privoli poslanike da prihvate mjere štednje, piše danas njemački Die Welt.
Ističući da mnogi ekonomisti smatraju da bi nelikvidnost Grčke povukla nizbrdo i evropsku i njemačku privredu, list prognozira šta bi se moglo desiti ukoliko poslanici grčkog parlamenta u utorak ne podrže vladin program štednje.

"Oko ponoći parlament odbija da podrži najnoviji program štednje vlade premijera Georgea Papandreua. U tom trenutku je jasno da premijer mora da podnese ostavku i da nema ništa od novih kredita EU i MMF-a. Zemlja se smatra platežno nesposobnom, iako zvanično još nije proglasila bankrot", opisao je Welt potencijalni scenario.

"Posljedice državnog bankrota bile bi tako dramatične da ih je u ovom trenutku još nemoguće sagledati", izjavio je profesor političke ekonomije Hendrik Enderlin.

"Nakon vladinog poraza u parlamentu predstoji nekontrolirani državni bankrot, a samo nekoliko minuta nakon glasanja otvara se berza u Tokiju. U trenutku kada berze saznaju za lošu vijest iz Atine počinje bijeg od svega što ima veze sa Grčkom.

Ubrzo dolazi do drastičnog pada kurseva na svim berzama. U roku od nekoliko sati dolazi do nelikvidnosti na finansijskim tržištima. Niko više ne sklapa nikakve poslove, jer ne zna da li je druga strana platežno sposobna i da li će se pridržavati ugovora. Nepovjerenje je sve veće i investitori strahuju da bi Portugal, možda čak i Španija također mogli da dođu u situaciju u kakvoj je Grčka.

Sve veći broj banaka uvučen je u vrtlog dužničke krize. To je scenario do koga ne mora da dođe i koji možda nije ni vjerovatan. Međutim, takva mogućnost ni u kom slučaju nije isključena. Ako 155 Papandreouovih socijalista u parlamentu ne podrže predsjednika stranke i premijera prilikom glasanja u utorak uveče i ako opozicija na čelu sa Antonisom Samarasom, uprkos svim pritiscima iz EU, glasa protiv mjera štednje onda prijeti katastrofa.

Grčka bi ponovo uvela drahmu u odnosu 1:1 prema euru i najavila da će pregovarati sa povjeriocima o reprogramiranju dugova. Već prvog dana nova drahma izgubila bi do 70 procenata vrijednosti. Spremnost Grčke da vrati samo polovinu dugova više ne igra nikakvu ulogu, pošto su državne obveznice izdate u eurima brdo dugova bilo bi veće nego ikada.

Vlade eurozone morale bi da spašavaju zajedničku valutu i da spriječe drugu veliku recesiju u roku od tri godine", prenio je Deutsche Welle pisanje Welta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: