Svijet
17

Grci mogu odahnuti, eurozona im produžuje finansijsku pomoć

SRNA
Grčka i ministri finansija eurozone postigli su večeras dogovor o produženju pozajmice eurozone za četiri mjeseca, rekli su zvaničnici eurozone.
Grčki premijer Alexis Tsipras (Foto: EPA)
Grčki premijer Alexis Tsipras (Foto: EPA)

"Dogovor je postignut. Produženje od četiri mjeseca", rekao je neimenovani zvaničnik.

Zahvaljujući ovom sporazumu Grčka neće ostati bez novca narednog mjeseca. Također, ovo će biti malo rasterećenje za novu grčku vladu koja pregovara o dugoročnijim olakšicama sa zajmodavcima EU.

Međutim, međunarodni povjerioci dali su Grčkoj rok do kraja ponedjeljka, 23. februara, da predstavi listu planiranih reformi.

"Grčka će da predstaviti listu reformskih mjera, na osnovu aktuelnog sporazuma, do kraja 23. februara", navodi se u saopštenju, u kome se potvrđuje da je Grčkoj produžena pozajmica za četiri mjeseca.

Christine Lagarde, Pierre Moscovici i Jeroen Dijsselbloem saopštavaju odluku (Foto: EPA)
Christine Lagarde, Pierre Moscovici i Jeroen Dijsselbloem saopštavaju odluku (Foto: EPA)

U saopštenju se ističe da se povjerioci obavezuju da do kraja aprila prihvate konačnu listu.

"Međunarodni povjerioci ocijenit će da li je lista reformi dovoljno sveobuhvatna da bude početna tačka za uspješno zaključenje procesa. Nakon toga lista će ponovo biti ocijenjena i odobrena do kraja aprila", navodi se u saopštenju.

Grčka televizija Sky javila je da lista reformi mora uključivati detalje o tome kako Atina namjerava da se izbori sa utajom poreza i korupcijom, kao i kako misli da reformiše disfunkcionalnu javnu administraciju.

Zgrada grčkog Parlamenta u Atini (Foto: EPA)
Zgrada grčkog Parlamenta u Atini (Foto: EPA)

U međuvremenu, grčka vlada pozdravila je sporazum sa ministrima finansija eurozone o produženju zajma za četiri mjeseca, ocijenivši da je "Atina ovim okrenula novu stranicu".

Zvaničnik grčke vlade rekao je da će nova vlada predstaviti reforme sa naglaskom na onim reformskim mjerama oko kojih postoji usaglašenost sa partnerima eurozone - borba protiv utaje poreza, korupcije, te rješavanje humanitarne krize.

"Izbjegli smo mjere recesije", rekao je zvaničnik grčke vlade.