Svijet
13

Nijemci Grcima: Nećete dobiti pare ako ne provedete reforme

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Njemačka je saopćila da je mogući produžetak programa finansijske pomoći Grčkoj povezan sa reformama na koje je Atina ranije pristala.

Martin Jaeger, portparol njemačkog ministra finansija Wolfganga Schaeublea, kazao je da je nemoguće govoriti o produženju programa pomoći bez reformi.

"Potpuno je nemoguće produžiti taj program bez dogovorenih reformi. Program i reforme su neodvojivi", rekao je Jaeger.

Grčka vlada najavila je da će zatražiti šestomjesečno produženje programa finansijske pomoći koji ističe 28. februara, navodeći da to ne želi učiniti pod postojećim uslovima.

Postojeći aranžman uključuje drastične mjere štednje u zamjenu za finansijsku pomoć Evropske komisije, Evropske centralne banke (ECB) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Podsjećamo, na sastanku ministara finansija 19 zemalja članica eurozone, održanom prije nekoliko dana, i posvećenom spašavanju Grčke i njezinom budućem položaju u zajednici zemalja s jedinstvenom valutom, nisu postignuti očekivani rezultati nakon što je Atina odbila produženje finansijskog programa pomoći. Holandski ministar finansija i predsjednik Eurogrupe Jeroen Dijsselbloem je nakon sastanka kazao kako će do petka čekati da Grčka podnese zahtjev.

Riječ je o prijedlogu evropskih partnera Grčkoj da se na šest mjeseci produži međunarodni paket pomoći za izlazak Grčke iz krize, ali uz obavezno poštivanje svih odredbi sporazuma sa međunarodnim kreditorima.

Radikalno ljevičarska stranka Syriza je prošlog mjeseca preuzela vlast u Grčkoj, a novi premijer Alexis Tsipras je najavio da će okončati politiku štednje u zemlji i sa zapadnim kreditorima pregovarati o povoljnijim programima nagomilanih grčkih dugova.

Grčki dug iznosi 315 milijardi eura, što je 175 posto grčkog bruto društvenog proizvoda (BDP). Reprogramiranje jednog dijela duga je dogovoreno prije dvije godine, ali je trenutno od ključne važnosti da se postigne novi sporazum o povoljnijoj otplati duga kako bi Grčka ostvarila ekonomsku stabilnost.