{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Grčka mora napraviti velike rezove u budžetu i stati ukraj švercerima ako želi spas

24.2.2015. u 08:35
0
5
Grčka mora napraviti velike rezove u budžetu i stati ukraj švercerima ako želi spas
0
Grčka mora napraviti velike rezove u budžetu i stati ukraj švercerima ako želi spas
Sjedište Grčke vlade (Foto: Klix.ba)
Grčka je otkrila pregled sažetka reformi koje su od nje zahtijevali lideri eurozone kako bi osigurali nastavak spašavanja. Među mjerama koje se moraju sprovesti su borba protiv izbjegavanja plaćanja poreza i rješavanje šverca gorivom i duhanom, što u najvećoj mjeri šteti državnom budžetu.
Ovu listu u utorak moraju odobriti međunarodni kreditori kako bi osigurali produženje pomoći koja znači spas u naredna četiri mjeseca. Grčka je prethodno odgodila prezentaciju reformi na 24 sata, nakon što se inicijalno dogovorila da dostavi svoje prijedloge kreditorima u ponedjeljak.

Analitičari su rekli da bi kolaps dogovora podigao strahove da će Grčka napustiti euro kao valutu. Sadržaj mjera je objavljen u ponedjeljak navečer. U njima je istaknuta hitnost u smanjenju državnog administrativnog aparata i borba protiv korupcije.
Ljevičarska partija kazala je da će potrošiti 60 miliona eura za račune električne energije siromašnih osoba i više od 75 miliona eura na program subvencije obroka. Takve politike su usmjerene na ispunjavanje predizbornih obećanja da pomognu onima koji su na udaru ekonomske krize godinama.

Najznačajnije stavke dogovora: stvaranje pravednijeg poreznog sistema, borba protiv utaje poreza, lociranje švercera gorivom i cigaretama, implementacija reforme tržišta rada o kolektivnim ugovorima i sporazumima, te rješavanje grčke humanitarne krize sa stambenim garancijama i besplatnom medicinskom njegom za nezaposlene koji nisu osigurani.

Grčki kreditori (Evropska centralna banka, Evropska komisija i Međunarodni monetarni fond) će danas pregledati prijedloge prije nego se obavi konferencija sa ministrima finansija eurozone.

Grčka ekonomija grca u problemima. Stopa nezaposlenosti je 25 posto, a čak 50 posto među mladima. Ekonomija je opala za 25 posto otkako je počela kriza. Dug zemlje iznosi 125 posto BDP-a, a od kreditora su posudili 240 milijardi eura.

Novog premijera Alexisa Tsiprasa čeka mnogo posla, a analitičari predviđaju da će upravo zbog ovih reformi doživjeti veliki pad.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: