biznis
2

Agencija Fitch smanjila kreditni rejting Atine

SRNA
Atina (Foto: EPA)
Atina (Foto: EPA)
Bonitetna agencija Fitch smanjila je kreditni rejting Grčke usljed zabrinutosti da je ta zemlja veoma blizu bankrota.

Fitch je smanjio kreditni rejting Grčke za dva podioka sa B na nivo visokog rizika "trostrukog C", ali navodi da se očekuje da će Atina uspjeti da prebrodi nedostatak gotovine.

"Nedostatak pristupa tržištu, nesigurni izgledi za pravovremeni priliv novca iz zvaničnih institucija i oštri uslovi likvidnosti u domaćem bankarskom sektoru vrše ogroman pritisak na finansije grčke Vlade", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da se očekuje da će Atina "preživjeti" trenutni problem sa likvidnosti prema zaostalim dugovanjima, ali da, zbog pojačanog rizika, mora doći do smanjenja rejtinga.

Grčka je sinoć saopštila da će uskoro svojim kreditorima iznijeti prijedloge reformi kojim će biti pokrenut ekonomski oporavak i bez mjera štednje.

U dokumentu grčke Vlade navodi se da će prijedlozi, koje će tehnički eksperti završiti tokom vikenda, donijeti tri milijarde eura prihoda bez smanjenja plata i penzija.

U dokumentu se ističe da će te mjere izazvati i stopu ekonomskog rasta od 1,4 posto.

Grčka treba da naredne sedmice postigne dogovor kojim će biti odblokirana sredstva iz paketa finansijske pomoći EU, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

Izvor iz grčke Vlade rekao je agenciji AFP da će grčki stručnjaci otići u Brisel radi završavanja liste prijedloga, koji će biti predočeni u ponedjeljak, 30. marta.