Regionalni izbori
2

Građani Madrida biraju novu vlast, sve izvjesniji ulazak krajnje desnice u vladajuću koaliciju

V. K.
Isabel Diaz Ayuso očekuje pobjedu na izborima (Foto: EPA-EFE)
Isabel Diaz Ayuso očekuje pobjedu na izborima (Foto: EPA-EFE)
Stanovnici Madrida i okolnih gradova danas su izašli na regionalne izbore gdje će birati novu vlast, a prema prognozama, desničarske partije bi nakon izbora vrlo lako mogle učvrstiti trenutno vodeću poziciju u glavnom gradu Španije.

Konzervativna predsjednica madridske regije Isabel Diaz Ayuso iz Popularne stranke (PP) trenutno vodi prema svim anketama u Španiji te su brojni analitičari uvjereni kako će ona zadržati svoju poziciju i u naredne četiri godine.

Ayuso se tokom predizborne kampanje, ali i ranije, pozicionirala kao glavni kritičar Partije socijalista, a mnogi su je opisali kao populističku političarku koja koristi sličnu politiku kakvu je u SAD-u koristio Donald Trump.

Tokom vladavine od 2019. godine, Ayuso je u Madridu postala poznata po brojnim šokantnim izjavama poput one kada je na kritike novinara o tome da ne poduzima ništa o smanjenu zagađenja zraka u Madridu odgovorila da "niko od njega nije umro".

Također, protivila se epidemiološkim mjerama koje je donijela vlada Pedra Sancheza u Španiji, a protivljenje lockdownu Ayuso je izrazila tako što je donijela odluku da kafići i restorani u Madridu rade znatno duže nego što je to slučaj u ostatku Španije.

Tokom donošenja ovih odluka, Ayuso je šokirala javnost i komentarima na Twitteru gdje je mjere španske vlade Pedra Sancheza proglasila komunističkim uz komentar "Sloboda ili komunizam".

Kao znak zahvalnosti za znatno relaksiranije mjere u Madridu, brojni ugostitelji napravili su pivo s likom Ayuso, a na flaši je stajala parola "Neka nam niko ne oduzima pravo na život".

Santiago Abascal - lider krajnje desnice Vox (Foto: EPA-EFE)
Santiago Abascal - lider krajnje desnice Vox (Foto: EPA-EFE)

Ukoliko Ayuso ponovno osvoji vlast u Madridu, analitičari su saglasni kako će ta pobjeda poboljšati šansu ovoj političarki za kandidaturu i na državne pozicije gdje bi upravo Ayuso mogla biti najozbiljnija kandidatkinja koja će se suprotstaviti socijalisti Pedru Sanchezu za poziciju premijera Španije.

Međutim, iako su Ayuso i njena Popularna stranka favoriti za pobjedu na izborima, nakon što se okonča glasanje vjerovatno PP neće imati dovoljan broj glasova da vlada bez koalicionih partnera u regionalnom parlamentu.

S obzirom da stranka Ciudadanos vjerovatno neće osvojiti dovoljan broj glasova u Madridu, najvjerovatniji partner Ayuso bit će krajnja desničarska partija Vox koja je u posljednjih nekoliko godina zabilježila veliki rast u Španiji.

Iako su tokom predizborne kampanje druge stranke u Madridu kritikovale desničarsku politiku Voxa, ankete su pokazale kako bi 78 posto građana koji podržavaju Ayuso i PP stranku podržali koaliranje s krajnjom desnicom.

Prvi preliminarni rezultati izbora u Madridu trebali bi biti poznati već u kasnim večernjim satima u utorak, a analitičari su saglasni kako će uprkos rezultatima izbori u Madridu dodatno politički polarizirati Španiju koja je duboko podijeljena između populističkih i krajnje desničarskih stranaka s jedne, te Socijalističke partije premijera Sancheza s druge strane.