"Igra na obje strane"
0

Godinu nakon ubistva Bin Ladena Islamabad nema odgovore

SRNA
Osama bin Laden
Osama bin Laden
Sutra se navršava godina dana od kada su pripadnici američke specijalne jedinice izvršili upad u kuću u pakistanskom gradu Abotabadu i usmrtile lidera Al - Qaide Osamu bin Ladena, a Islamabad još nije odgovorio na teško pitanje da li su njihove snage štitile najtraženijeg na listi svjetskih terorista.

Pakistanska vlada je isprva pozdravila akciju komandosa, ali je nakon nekoliko sati promijenila raspoloženje pošto je postalo jasno da je njihova vojska bila izuzeta iz operacije.

Činjenica da je Bin Laden živio sa porodicom u trospratnoj zgradi u kompleksu u neposrednoj blizini Vojne akademije, a ne u nekoj pećini kako se to pretpostavljalo, izazvala je brojna pitanja na Zapadu.

Pakistanska vojska već je ranije bila na meti optužbi da u kampanji protiv militanata "igra na obje strane", jer pruža određenu podršku protiv Al - Qaide, ali zadržava afganistanske talibane kao strateške saveznike.

Sedam dana nakon akcije komandosa američki predsjednik Barack Obama rekao je da je Bin Laden imao "mrežu pomagača" u Pakistanu i da Islamabad mora da pokrene istragu kako je on izbegao hapšpenje. Pakistan je odgovorio da je formiran komitet za istragu o prisustvu Bin Ladena u Pakistanu, te o okolnostima o američkoj akciji.

Neposredno po početku rada šef komiteta je izrazio uvjerenje da pakistanske bezbjednosne snage nisu skrivale Bin Ladena. U medijima je sugerisano da će izvještaj komisije biti više zataškavanje nego prava istraga.

Tokom prošle sedmice portparol komisije penzionisani pukovnik Muhamed Irfan Naziri rekao je da je izvještaj napisan, ali da možda neće biti objavljen.
"Razočarani smo", rekao je neimenovani američki zvaničnik, naglasivši da je Islamabad obećao istragu, ali da to još nije učinjeno.

Obamina administracija navodi da nema dokaza o tome da je Bin Laden imao pomoć viših nivoa vlasti u Pakistanu. Pakistanska obavještajna agencija ISI saopštila da je da Bin Ladenov dug boravak u zemlji "propust obavještajaca".

Međutim, sumnje su povećane nakon što je u policijskom izvještaju jedna od Bin Ladenovih žena rekla da je lider Al - Qaide tokom bjekstva  živio u pet kuća i da je tokom tog perioda dobio petoro djece, od kojih je dvoje rođeno u pakistanskim državnim bolnicama.