Pakistan
0

Još devet dana pritvora za Bin Ladenovu suprugu i djecu

FENA
Osama bin Laden
Osama bin Laden
Sud u Pakistanu odredio je u subotu dodatni pritvor u trajanju od devet dana za najmlađu suprugu ubijenog vođe Al-Qaide Osame bin Ladena i njihovih petoro djece, izjavio je njihov advokat.

Bin Ladenova supruga Amal Abdulfatah, koja je bila zajedno s njim u pakistanskom gradu Abotabadu gdje je ubijen prošle godine u operaciji američkih specijalaca, u pritvoru će, zajedno s djecom, ostati do sljedećeg saslušanja, 26. marta.

Advokat Muhamad Amir rekao je za agenciju France Presse da ga je brat Bin Ladenove supruge angažovao da zastupa Abdulfatah i njenu djecu u ovom slučaju.

Amir je kazao da će punomoćje predati u ponedjeljak i zatražiti pristup svojoj klijentkinji, koja je u pritvoru od ubistva Bin Ladena 2. maja prošle godine, kao i primjerak prvog izvještaja koji je podnijet protiv nje.

"Takođe ću zatražiti od sudije da dozvoli da je posjeti njen brat prije sljedećeg saslušanja", rekao je advokat.

Bin Laden je imao najmanje četiri žene i između 20-oro i 26-oro djece.

Odnosi SAD-a i Pakistana znatno su pogoršani poslije ubistva Bin Ladena, zbog sumnji da su njegovo skrivanje pomagale strukture iz pakistanske obavještajne službe, s obzirom na činjenicu da je vođa Al-Qaide živio pet godina u blizini elitne vojne akademije u ovom pakistanskom gradu.