Svijet
0

Pakistan: Bin Ladenove udovice optužene zbog ilegalnog ulaska u zemlju

FENA
Osama bin Laden
Osama bin Laden
Pakistansko tužilaštvo u četvrtak je optužilo tri udovice Osame Bin Ladena zbog ilegalnog ulaska u zemlju. Ministar unutrašnjih posolova Rehman Malik izjavio je da su žene, dvije Saudijke i jedna Jemenka, optužene, ali nije saopćio kada su se one pojavile na sudu, prenosi BBC.

Tri supruge i desetak djece odvedeni su u pritvor u maju prošle godine kada su američki komandosi izveli napad na kuću u kojoj su živjeli s Bin Ladenom. Tri žene živjele su u kući u Abotabadu koju su napali komandosi koji su ubili Bin Ladena. Malik je izjavio novinarima da su "samo odrasle osobe optužene" i da se djeca mogu vratiti u zemlje gdje su rođena ako se njihove majke slože s tim.

Pravni eksperti tvrde da je maksimalna kazna koju žene mogu dobiti pet godina zatvora. Ostalo je nejasno da li su te tri žene jedine Bin Ladenove udovice - jer je ranije javljano da je on imao čak šest žena. U junu prošle godine pakistanska komisija je dobila zadatak da istraži kako je vođa El-Kaide tako dugo uspjevao da ostane nepremijećen u Pakistasnu.

Komisija je saopćila da se ženama ne treba dopustiti da napuste zemlju dok se ne obave razgovori s njima. Uprkos tome što je njegova glava bila ucijenjena na 25 miliona dolara zbog njegove uloge u napadima na SAD 11. septembra 2001. godine, Bin Laden je skoro pet godina živio u kući u Abotabadu sa ženama i djecom.