Svijet
0

Gaddafijeve snage "očistile" Adždabiju

SRNA
Libijska državna televizija javila je danas da su snage lojalne lideru Moammeru Gaddafiju potinsule pobunjenike iz istočnog grada Adždabije, koji je bio izložen žestokom bombardovanju prije ulaska vladinih snaga.

"Grad Adždabija očišćen je od plaćenika i terorista povezanih sa Al kaidom", prenijela je državna televizija. Reutersov izvještač vidio je da se pobunjeničke snage povlače iz grada u konvojima.

Očevici su rekli da je nekoliko stotina civila i pobunjenika već stiglo iz Adždabije u pobunjeničku prijestonicu Benghazi, izjavili su očevici.

Adždabija je važna raskrsnica iz koje Gaddafijeva vojska može da pokuša opkoljavanje Benghazija.

Gaddafijeve snage prethodno su zauzele i naftnu luku Bregu, udaljenu 75 kilometara dalje na zapad, poslije jutrošnjih žestokih borbi.

Al Jazeera je ranije javila da su napadu na Bregu učestvovale elitne vojne jedinice pod komandom Gaddafijevih sinova, što sugeriše da on želi brzo slamanje pobune koja u posljedeih mjesec dana traje protiv njegove 41-godišnje vladavine.

Pobunjenici su potisnuti u dubinu ističnog dijela zemlje za više od 160 kilometara tokom ofanzive Gaddafijevih snaga u posljednjih nekoliko dana.