Svijet
0

Gaddafijeve snage kreću na Benghazi

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Snage lojalne libijskom lideru Moammeru Gaddafiju saopštile su večeras da će uskoro krenuti ka pobunjeničkom uporištu u Benghaziju, na istoku zemlje, prenijela je državna televizija.

"Oružane snage dolaze kako bi vam osigurale bezbjednost, ispravile nepravdu koja vam je nanesena, zaštitile vas, ponovo uspostavile mir i vratile život u normalu", navodi se u poruci Gaddafijevih snaga stanovnicima Benghazija.

Libijska opozicija u međuvremenu je objavila da pobunjenici i dalje kontrolišu strateški važan grad Adždabiju, iako su tokom dana stigli izvještaji o tome da su Gadafijeve snage potpisnule pobunjenike i presjekle put koji vodi dalje ka Benghaziju.

Adždabija je već dva dana izložena snažnim bombardovanjima i artiljerijskim napadima elitnih vojnih jedinica pod komandom Gaddafijevih sinova.

Državna televizija ranije je prenijela da je Adždabija "očišćena od plaćenika i terorista povezanih sa Al Qaeidom".

Pored puta koji vodi ka Benghaziju, iz Adždabije pravo kroz pustinju vodi i put ka Tobruku, gradu udaljenom 400 kilometara koji se nalazi uz granicu sa Egiptom.

Libijska Liga za ljudska prava upozorila je u Ženevi da bi, u slučaju napada Gaddafijevih snaga na Benghazi, grad od 670 000 stanovnika, nastalo "pravo krvoproliće i masakr kakav se dogodio u Ruandi".