{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Gaddafijeve snage zauzele strateški grad Bregu

F
13.3.2011. u 14:46
0
4
Gaddafijeve snage zauzele strateški grad Bregu
0
Gaddafijeve snage zauzele strateški grad Bregu
Foto: SkyNews
Libijski pobunjenici napustili su danas još jedan strateški važan grad nafte Brega, poslije jakog granatiranja vladinih snaga.
Na desetine pobunjenika, većinom mladića, mogli su se vidjeti kako napuštaju grad Brega i upućuju se ka Ajdabiji, udaljenoj 80 kilometara od puta ka glavnom uporištu pobunjenika, gradova Bengazi i Tobruk.

"Grad Brega očišćen je od naoružanih bandi", javila je libijska televizija, a prenijela agencija AFP.

Iz pobunjenički izvora naveli su da su vojne snage lojalne libijskom lideru Moameru Gaddafiju napredovale sa zapada, pošto su osvojile grad Ukajla i selo Bišer, 20 kilometara od Brege.

U uporištu pobunjenika, Bengaziju, udaljenom 240 kilometara istočno od osvojenog grada Brege, mobilni telefoni su danas u prekidu, pa nije poznato da li su i druga uporišta pobunjenika napadnuta.

Od kada su potisnuli pobunjenike u Zavijahu, zapadno od Tripolija, vladine snage su pošle u drugom pravcu ka istoku i gradu Misrata, trećem po veličini.

Reuters navodi da je izbila pobuna među pripadnicima vladinih snaga, što pokazuju krah libijske brigade kojom komanduje Gaddafijev sin Kamis.

Iz redova trupe koja je napredovala ka gradu Misrata, 32 vojnika, među njima i jedan general, prebjegli su u redove pobunjenika koji drže kontrolu nad gradom, rekao je jedan od pobunjenika.

"Čuli smo paljbu automatskog oružja iz predgrađa, ali u centru je situacija mirna. Ne znamo tačno šta se dešava", rekao je jedna od stanovnika Misrata.

AFP navodi da su pobunjenici pozdravili jučerašnju odluku Arapske lige da podrže zonu zabranjenih letova iznad Libije i da stupe u kontakt s pobunjeničkim Nacionalnim savjetom u Bengaziju, ali da, osim vojnih dezertera, pobunjenici nemaju vojnog iskustva, malo teškog naoružanja i praktično su nemoćni protiv vazdušnih udara Gaddafijevih snaga.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: