Libija
0

Gaddafi upozorio NATO da prekine napade

FENA
Moammar Gaddafi
Moammar Gaddafi
Libijski lider Moammar Gaddafi u petak je upozorio NATO snage da prekinu zračne napade ili će se suočiti s katastrofom.

Gaddafi se putem telefona obratio okupljenim pristalicama na Zelenom trgu u prijestonici Tripoliju, gdje je bilo nekoliko hiljada ljudi.

"Savjetujemo vas da se povučete prije nego što se suočite s katastrofom", rekao je Gadafi, dok su njegove pristalice mahale zelenim zastavama i posterima s njegovim likom.

Ukoliko napadi ne prestanu, Gaddafi je upozorio da bi oni (njegove pristalice) mogli da odluče da odgovore na sličan način, prenijele su agencije.

"Savjetujem vas da prizemljite svoje avione i da razgovarate s libijskim narodom", poručio je Gaddafi, odbacivši nalog za njegovo hapšenje koji je izdao Međunarodni krivični sud po optužbama za zločine protiv čovječnosti.

Današnje okupljanje provladinih pristalica bilo je jedno od najvećih tokom prethodnih sedmica.

Mirovni plan koji su danas u Malabu dogovorili afrički lideri na samitu Afričke unije isključuje prisustvo Gaddafija na razgovorima kojima bi se okončali četvoromjesečni sukobi u Libiji.

Šef Mirovnog savjeta Afričke unije Ramtane Lamamra izjavio je AFP da Gaddafi "ne smije da učestvuje u pregovorima".

Nacrt plana dogovoren u martu danas su usaglasil predsjednici Konga, Ugande, Malija, Mauritanija i Južne Afrike i bit će predat libijskom režimu i pobunjenicima, najavili su zvaničnici i dodali da će plan u cjelosti biti predstavljen medijima večeras.

Libijski pobunjenici bili su specijalni gosti na marginama samita, kome su prisustvovali i predstavnici libijskog režima. Pobunjenici su odbili prethodni prijedlog AU ističući da neće pristupiti pregovorima dok Gaddafi ne ode sa vlasti.