Libija
0

Pobunjenici odbili mirovni plan Afričke unije

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Libijski pobunjenici odbili su danas mirovni plan Afričke unije, jer on ne uvažava njihov glavni zahtjev o odlasku Moammera Gaddafija sa vlasti i zato što predviđa reformu postojećeg sistema vlasti, koji oni žele da ukinu.

"Inicijativa Afričke unije ne uključuje odlazak Gaddafija i njegovih sinova sa libijske političke scene i zato je to zastarjela ideja", izjavio je predsjednik pobunjeničkog vijeća Abdul Jalil na konferenciji za novinare u Benghaziju.

On je naglasio da je Gaddafijev odlazak prvi zahtjev koji su pobunjenici postavili poslije osnivanja svog savjeta.

Portparol ovog tijela Hafiz Goga izjavio je da se u inicijativi Afričke unije govori o reformama unutar libijskog sistema i da je taj prijedlog odbačen.

Američki državni sekretar Hillary Clinton izjavila je da SAD žele da Gaddafi ode sa vlasti i napusti Libiju, ali to nije uključila na listu zahtjeva oko kojih "nema pregovora".

Clintonova je u obraćanju novinarima izbjegla da odgovori na pitanje o stavu SAD o mirovnom planu Afričke unije.

Ona je rekla da je dobila na uvid dijelove tog prijedloga, kao i da je upoznata sa reakcijama obje sukobljene strane u Libiji, ali da će sačekati da dobije na uvid kompletan dokument.
"Veoma jasno smo stavili do znanja da želimo da vidimo prekid vatre. Želimo da vidimo povlačenje snaga libijskog režima iz područja u koja su ušle silom. Želimo da vidimo nastavak snabdijevanja vodom, strujom i obnovu ostalih usluga u gradovima koji su bili pod brutalnim napadima Gaddafijevih snaga", rekla je Clintonova.

Ona je dodala da SAD "žele da humanitarna pomoć stigne do libijskog naroda" i da o tim uslovima "nema pregovora".

"Također, vjerujemo da treba da se izvrši tranzicija koja odražava volju libijskog naroda, te odlazak Gaddafija sa vlasti i iz Libije", rekla je Clintonova na konferenciji za novinare.