Tvrdnja talijanskog ministra
0

Frattini: Pad Sirta će obilježiti kraj Gadafijevog režima

FENA
Franco Frattini
Franco Frattini
Pad Sirta će obilježiti kraj režim Moamera Gadafija na vlasti već 42 godine, ocijenio je u srijedu talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini u razgovoru za Radio 24.

"Ako, kako se nadam, Sirt padne do subote, to će biti posljednje uporište koje će obilježiti pad režima", izjavio je ministar.

NATO-va misija će biti "zaključena kad Libija bude slobodna", izjavio je on i dodao da mandat sadašnje misije ističe krajem septembra.

Na pitanje gdje se krije Gadafi, Frattini je odgovorio: "Moje osobno mišljenje je da je Gadafi našao utočište u Libiji. Libija je velika pustinjska zemlja, ima zona u kojim se mogao sakriti."

"Svi znaju da bi bježanje iz zemlje bilo previše vidljivo i ne bi izmaklo NATO-u koji patrolira po teritoriju kako bi identificirao sumnjive osobe", objasnio je on.

"Treba ga prisiliti na predaju kada bude napušten od onih koji su izvršavali njegove zločinačke naredbe", kazao je on. "Jasno je da se nijedna osoba koja je naređivala spaljivanje pobunjenika, čak i živih, neće predati dobrovoljno."