Libija
0

Ofanziva za oslobađanje Sirta pri kraju

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ofanziva za oslobađanje Sirta, posljednjeg nepokorenog libijskog grada, privodi se kraju pošto su borci Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC) uspjeli da pristalice bivšeg libijskog vođe Moamera Gadafija satjeraju u dva gradska kvarta.

Ofanziva, u kojoj učestvuje oko 1.000 boraca NTC-a, pokrenuta je u utorak ujutru, a žestoki okršaji u kojima se koristi teško naoružanje stvaraju ljudske gubitke na obje sukobljene strane.

NTC je samo u utorak u borbama izgubio najmanje 11 boraca, a 95 je teže ili lakše povrijeđeno, prenosi AFP.

NTC je ponovio da neće proglasiti potpuno oslobađanje Libije od 42 godine duge autokratske vladavine sve dok Sirt ne bude pod njihovom kontrolom.

Borci NTC-a su u više navrata tvrdili da su blizu osvajanja Sirta, ali nakon toga su bili potisnuti od Gadafijevih snaga i strahuje se da bi sve veći broj civilnih žrtava mogao da oteža ujedinjenje Libije kada se borbe okončaju.

NATO je u međuvremenu saopćio da nije spreman da obustavi svoje akcije u Libiji, uprkos napredovanju boraca NTC-a.

Alijansa je, prvi put od početka sedmomjesečne vazdušne kampanje, obustavila napade, a borbeni avioni i dalje neprekidno prate razvoj situacije, spremni da izvedu napade kad god to bude potrebno.

SAD su poručile da opasnost po sigurnost zemlje još nije otklonjena, misleći pri tom da izgradnja "nove" Libije neće biti moguća sve dok se ne otkrije gdje se Gadafi skriva.