Nakon dva mjeseca borbe
0

Prijelazne libijske vlasti zauzele Sirt

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Prijelazne libijske vlasti zauzele su u četvrtak Sirt, rodni grad Moamera Gadafija, i nakon dva mjeseca ugušile i posljednji jači otpor snaga odanih svrgnutome diktatoru.

"Sirt je oslobođen. Ondje više nema Gadafijevih snaga", rekao je pukovnik Junus el-Abdali, vođa operacija u istočnome dijelu grada. "Sad lovimo njegove borce koji pokušavaju pobjeći".

Drugi zapovjednik potvrdio je da je grad u rukama NTC-a, a njegovi borci autima trube po gradu i čestitaju jedan drugome. U središtu grada već se i zavijorila nova libijska zastava. No mnogi su vojnici još nervozni, a novinari ne smiju na položaje na kojima su bile Gadafijeve snage jer još traju operacije čišćenja. Skupina od četrdesetak vozila s Gadafijevim snagama pobjegla je iz grada i krenula na zapad, objavile su snage NTC-a, prenijela je Hina.

Pad Sirta znači da bi vladajući NTC sad mogao početi s ustanovljavanjem novoga demokratskog sistema kakav je najavio nakon oslobođenja cijele zemlje.

Gadafi, kojega traži Međunarodni kazneni sud zbog ubistava civila, bio je na vlasti 42 godine, a svrgnuli su ga pobunjenici 23. augusta.

Borbe za Sirt trajale su sedmicama. Borci NTC-a grad su držali u okruženju, ali su im napadi često bili haotični i rezultirali su brojnim pogibijama. Također, Gadafijevi lojalisti u njegovu rodnom gradu pružali su žestok otpor, prisilivši ustanike na borbu za svaku četvrt.

Sirt je prije rata imao 75 hiljada stanovnika, kojih su većina izbjegli iz grada, a on sada leži u ruševinama od topničke paljbe koja je sedmicama zasipala grad.

Muamer gadafije je ubijen dok je pokušavao pobjeći iz Sirta.