{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prijelazne libijske vlasti zauzele Sirt

F
20.10.2011. u 14:45
0
11
Prijelazne libijske vlasti zauzele Sirt
0
Prijelazne libijske vlasti zauzele Sirt
Foto: Reuters
Prijelazne libijske vlasti zauzele su u četvrtak Sirt, rodni grad Moamera Gadafija, i nakon dva mjeseca ugušile i posljednji jači otpor snaga odanih svrgnutome diktatoru.
"Sirt je oslobođen. Ondje više nema Gadafijevih snaga", rekao je pukovnik Junus el-Abdali, vođa operacija u istočnome dijelu grada. "Sad lovimo njegove borce koji pokušavaju pobjeći".

Drugi zapovjednik potvrdio je da je grad u rukama NTC-a, a njegovi borci autima trube po gradu i čestitaju jedan drugome. U središtu grada već se i zavijorila nova libijska zastava. No mnogi su vojnici još nervozni, a novinari ne smiju na položaje na kojima su bile Gadafijeve snage jer još traju operacije čišćenja. Skupina od četrdesetak vozila s Gadafijevim snagama pobjegla je iz grada i krenula na zapad, objavile su snage NTC-a, prenijela je Hina.

Pad Sirta znači da bi vladajući NTC sad mogao početi s ustanovljavanjem novoga demokratskog sistema kakav je najavio nakon oslobođenja cijele zemlje.

Gadafi, kojega traži Međunarodni kazneni sud zbog ubistava civila, bio je na vlasti 42 godine, a svrgnuli su ga pobunjenici 23. augusta.

Borbe za Sirt trajale su sedmicama. Borci NTC-a grad su držali u okruženju, ali su im napadi često bili haotični i rezultirali su brojnim pogibijama. Također, Gadafijevi lojalisti u njegovu rodnom gradu pružali su žestok otpor, prisilivši ustanike na borbu za svaku četvrt.

Sirt je prije rata imao 75 hiljada stanovnika, kojih su većina izbjegli iz grada, a on sada leži u ruševinama od topničke paljbe koja je sedmicama zasipala grad.

Muamer gadafije je ubijen dok je pokušavao pobjeći iz Sirta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: