Svijet
0

Libija: U Sirtu žestok otpor Gadafijevih snaga

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Zbog žestoke snajperske pucnjave i artiljerijske vatre snaga lojalnih Moameru Gadafiju koje drže položaje u Sirtu, borci Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC) nisu uspjeli napredovati iz lučkog dijela grada prema njegovu središtu, objavile su u srijedu agencije.

Sirt, jedan od dvaju zadnjih uporišta podrške Gadafiju, opkolile su snage prijelaznih libijskih vlasti koje iz zraka podupiru NATO-ove snage. Uprkos tome, borci lojalni Gadafiju i dalje pružaju žestok otpor. Zbog nedovoljno dobre koordinacije i podjela među borcima na bojištu, nastojanja snaga NTC-a da zauzmu Sirt i Bani Valid za sada nisu bila uspješna.

Zapovjednik snaga koje napadaju Sirt u utorak je rekao kako s jednim od nadređenih pregovara o tome da se predloži primirje, a vođa druge jedinice odbacio je njegovu zamisao o potencijalnim pregovorima.

Medicinsko osoblje bolnice u Ras Lanufu, 220 km istočno od Sirta, objavilo je kako su u tu ustanovu dovezena tijela šest boraca NTC-a ubijenih u sukobima, a 45 boraca je ranjeno, uglavnom u snajperskoj vatri.

Istodobno humanitarne organizacije izražavaju zabrinutost i upozoravaju na sve lošije stanje u Sirtu, rodnom gradu svrgnutog libijskog čelnika Gadafija koji ima oko 70.000 stanovnika i nalazi se 360 km istočno od Tripolija.

Snage NTC-a u utorak su objavile da su zauzele luku u tome gradu i da napreduju prema središtu grada.