Svijet
0

Gadafijevi borci opkoljeni u Sirtu

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Snage libijskog Nacionalnog prelaznog vijeća saopštile su danas da opkolile borce lojalne Muameru Gadafiju u centru Sirta, odakle očajni civili i dalje pokušavaju da umaknu pred žestokim sukobima.
Bitka za Sirt izaziva bojazan da su se dogodile velike civilne žrtve, što bi prelaznom vijeću otežalo proces ujedinjavanja zemlje poslije okončanja sukoba.

"Gadafijeve snage su satjerane u dva okruga nedaleko od obale, u području površine dva kvadratna kilometra, ali i dalje pružaju otpor", rekao je Reutersu sa linije fronta komandant snaga prelaznog vijeća Abdul Salam Džavalah.

On je dodao da njegovi borci koriste lako naoružanje, jer u tom dijelu grada još ima čitavih porodica.

U ovaj dio Sirta ušli su i vladini tenkovi, koji su ranije gađali položaje Gadafijevih snaga.

Zbog loše koordinacije među snagama prelaznog vijeća, dešava se da njihovi borci povremeno pucaju jedni na druge, što situaciju u gradu čini još opasnijom.

Većina boraca prelaznog vijeća okupila se iz bližih gradova i nemaju pomoć iz ostalih dijelova Libije, kao što se dogodilo kada su pobunjenici krenuli na Tripoli i svrgnuli Gadafija.



Mnogi civili iz Sirta bore se na strani ostataka Gadafijeve armije, vjerujući da će snage prelaznog vijeća počiniti zločine kada zauzmu ovaj grad od 75.000 ljudi. Gadafi je nekada mnogo ulagao u Sirt i načinio ga drugim gradom po značaju u Libiji.