Borbe raketama i tenkovima
0

Vojska libijske prelazne vlade okružila Gadafijeve snage u Sirtu

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
BBC-jev dopisnik iz Libije, Jonathan Head, nalazi se u centru grada Sirta, gdje vojska libijske prelazne vlade u okruženju drži snage Muamera Gadafija. Njegove pristalice se još uvijek žestoko bore.

Vojska libijske prelazne vlade je uspjela ući u centar grada Sirta, jednog od posljednjih gradova lojalnih bivšem libijskom vođi Muameru Gadafiju.

Oblaci gustog dima se uzdižu iznad grada u trenucima kada vojska prelazne vlade pokušava zauzeti grad ulicu po ulicu. Nakon ulaska u grad, vojska je zauzela konferencijski centar Quagadougu, gdje su bile Gadafijeve snage.

U sukobu je poginulo najmanje 12 ljudi, a više od 190 ih je ranjeno. Hiljade civila su napustile grad, ali su i mnogi ostali.

Dvije strane su se borile koristeći granate, rakete i tenkove. Ovo će po mnogima biti i konačni napad na pomenuti grad, koji je od Tripolija udaljen 360 km.

Prije dva mjeseca su pobunjenici preuzeli kontrolu nad gotovo cijelom Libijom. Head je rekao da Libija nema budućnosti sve dok Sirt ne padne u ruke pobunjeničkih snaga.