Koliko god bude potrebno
0

NATO će nastaviti s operacijama u Libiji

FENA
Ministri odbrane u NATO-u saopćili su u srijedu kako su odlučni da nastave intervenciju u Libiji "koliko bude potrebno", ocijenivši da bi libijski vođa Moamer Gadafi trebalo da se povuče i pripremi za odlazak.

"Intenzivirali smo akciju upotrijebivši dodatne borbene avione i helikoptere i odlučni smo da nastavimo svoje operacije kako bismo zaštitili libijski narod toliko dugo koliko bude potrebno", naveli su ministri u deklaraciji usvojenoj na skupu u Bruxellesu.

Iako je libijski vođa izjavio u utorak da se neće pokoriti, ministri su ocijenili da "vrijeme radi protiv Moamera Gadafija koji je izgubio sav legitimitet i treba da napusti vlast", javio je AFP.

Glavni tajnik Atlantskog saveza Anders Fogh Rasmussen je ocijenio da su Gadafijevi dani na čelu zemlje odbrojani i da se treba pripremiti za vrijeme poslije sukoba.

"Pitanje nije da li će on otići, nego kada će otići. Možda će trebati nekoliko sedmica, ali bi se to moglo dogoditi već sutra, a ako ode međunarodna zajednica treba da bude spremna", kazao je on.