Omar Bakri upozorava
0

"Francuzi se neće osjećati sigurnije ako zabrane burku"

Sarajevo-x.com
Islamski propovjednik Omar Bakri upozorio je Francusku da bi zabrana nošenja burki mogla samo značiti dodatni poticaj 'Al-Qaidi' za njeno djelovanje u toj zemlji.

"Pogledajte šta se dešava u Belgiji i Francuskoj", rekao je Bakri, aludirajući na zabranu nošenja burki u Belgiji i početak rasprave u francuskom parlamentu o zakonu koji zabranjuje tu muslimansku odjeću.

"Oni vjeruju da će biti sigurniji ukoliko muslimankama zabrane nošenje burki. No, to nije tako. Muslimani koji žive u tim zemljama će zbog toga smao još više davati podršku 'Al-Qaidi'", kazao je Bakri sa španski radio Cadena Ser.

Omar Bakri je kontroverzni islamski propovjednik iz Sirije. Zbog njegovih radikalnih uvjerenja protjeran je iz Velike Britanije, te sada živi u Libanonu.

Bakri je također izazvao veliku reakciju javnosti tvrdeći da je nekoliko mjeseci ranije predvidio teroristički napad u Londonu 2005. godine.

Također, Bakri je do 2004. godine bio vođa radikalne grupe 'Al-Muhajiron', a također bio je jedan od onih koji su pohvalili teroristički napad u SAD-u u septembru 2001. godine.

Napominjemo, francuska ministrica pravde Michèle Alliot-Marie ove sedmice je predstavila u parlamentu Prijedlog zakona o zabrani nošenja burke na javnim mjestima, pitanju koje je podijelilo ne samo francusku, već i evropsku javnost.

"To nije problem sigurnosti ili religije, to je problem vrijednosti republike. To je pitanje dostojanstva, jednakosti i transparentnosti", rekla je tada Alilot-Marie.

Prijedlog zakona predviđa kaznu od 150 eura za prekršioce, a za one koji natjeraju ženu da nosi burku prijeti kazna zatvora do godinu dana i do 30.000 eura novčane globe, što se udvostručuje ako je u pitanju maloljetnica.

Debata je počela u utorak navečer, a poslanici bi 13. jula trebalo da glasaju o prijedlogu zakona, koji će, kako se očekuje, najvjerovatnije biti usvojen.