Nakon Belgije
0

I Francuska izglasala rezoluciju o zabrani nošenja burki

SRNA
Foto: Press Assoc.
Foto: Press Assoc.
Parlament Francuske izglasao je rezoluciju kojom se zalaže za zabranu nošenja burke, odjeće muslimanki koja im u potpunosti pokriva lice, i to je uvod u skupštinsku debatu u julu kada će se poslanici izjašnjavati o nacrtu zakona kojim se reguliše to pitanje.

Francuski parlament jednoglasno je jučer kasno popodne izglasao neobavezujuću rezoluciju kojom se zalaže za zabranu nošenja burke, ili nikaba, muslimanske marame koja pokriva lice, jer je to, kako smatraju, u suprotnosti sa republikanskim vrijednostima i rodnom ravnopravnošću.

Poslanici su nošenje vela koji pokriva lice nazvali uvredom za nacionalne vrijednosti kao što su dostojanstvo i jednakost. 

Za rezoluciju, sa simboličnim značajem bez zakonske snage, glasali su svi prisutni poslanici, njih 434 od ukupno 577 poslanika francuskog parlamenta.

Većinski desničari i opozicioni socijalisti glasali su za rezoluciju u kojoj se navodi da su "ekstremni običaji koji vređaju dostojanstvo i jednakost žena i muškaraca, među kojima je i nošenje muslimanske marame (burke ili nikaba), u suprotnosti sa vrijednostima  Republike".

U  trenutku glasanja poslanici iz redova komunista i zelenih napustili su salu, uz kritike da je riječ o "farsi", a ne o glasanju čiji je cilj da se unaprijed obezbijedi "konsenzus" za Vladin nacrt zakona o zabrani nošenja nikaba i burki na javnim mjestima.

Protivnici zabrane upozoravaju da bi takva odluka mogla da bude protivna Ustavu zemlje i da se njome žigošu pripadnici muslimanske manjine u Francuskoj koja, po nekim procenama, broji između 5 i 6 miliona i najveća je u Evropi, prenosi BBC. 
Najviše administrativno tijelo  u Francuskoj  Državni savjet  upozorilo je početkom godine da bi zakon o zabrani nošenja burke na javnom mjestu mogao da bude ne samo protivustavan već i protivan Evropskoj konvenciji o zaštiti ljudskih prava. 

Savjet je  naglasio i da propisi koji nalažu da lice građana bude otkriveno na javnom mjestu mogu biti opravdani razlozima bezbjednosti i borbom protiv krivičnih djela prevare. 

Francuska je  donošenjem ove rezolucije na putu da, poslije Belgije, postane druga evropska zemlja koja će zabraniti nošenje ovakve odjeće na javnom mjestu. 

Prijedlog da se zabrani nošenje burke podstakao je u Francuskoj živu debatu o vjerskim slobodama u sekularnom društvu i položaju muslimana u Francuskoj, što među velikim brojem muslimana izaziva ogorčenost.