{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarkozy zatražio od vlade da predloži zabranu burki

F
21.4.2010. u 16:09
0
45
Sarkozy zatražio od vlade da predloži zabranu burki
0
Sarkozy zatražio od vlade da predloži zabranu burki
Foto: AP
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy ocijenio je da muslimanske odore koje u potpunosti prekrivaju glavu i tijelo ugrožavaju dostojanstvo žena i zatražio je od vlade da u maju podnese parlamentu prijedlog zakona kojim bi bilo zabranjeno nošenje burki, nikaba i čadora na svim javnim mjestima.
Portparol francuske vlade Luc Chatel rekao je da će prijedlog zakona u maju biti predstavljen Vijeću ministara, koji će ga poslije toga proslijediti parlamentu.

"Sarkozy je na sastanku Vijeća ministara izjavio da muslimanske odore koje potpuno prekrivaju glavu i tijelo ugrožavaju dostojanstvo žena", rekao je Chatel na pres-konferenciji.

Francuski predsjednik je napomenuo da prijedlog zakona treba da bude takav "da se niko ne osjeti žigosano" i dodao da velovi "nisu problem u vjerskom smislu, već zbog toga što ugrožavaju dostojanstvo žena".

Mada je Sarkozy dosad više puta javno izražavao protivljenje nošenju vela u sekularnoj Francuskoj, ovo je prvi konkretan korak koji je preduzeo u pravcu zabrane nošenja tog odjevnog predmeta, navele su agencije.

U Francuskoj, u kojoj većinu od 65 miliona stanovnika čine katolici, živi više od pet miliona muslimana.

Mada, prema podacima vlade, u Francuskoj svega 2.000 žena nosi burku, čador ili nikab, ovo pitanje je dospjelo u žižu debate o nacionalnom identitetu, pravima vjerskih grupa u sekularnoj državi i integraciji imigranata.

U francuskim školama je od 2004. godine zabranjeno nošenje marama, velova i drugih vjerskih simbola.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: