Francuska
0

Stranci treba da prihvate zabranu nošenja vela

SRNA
Stranci koji dolaze da žive i rade u Francucsku treba da potpišu ugovor prema kojem prihvataju zabranu nošenja feredže, izjavila je danas ministar za porodicu Nadin Morano.

Ona je istakla da se na već postojeći Ugorov o integraciji, koji je na snazi od 2007. godine, trebaju dodati klauzule "zabranjena burka" kao i odredba o zabrani "ženskog genitalnog sakaćenja".

Francuska Vlada trenutno radi na nacrtu zakona kojim će se zabraniti nošenje marama, koje pokrivaju lice, nakon što je parlament prošlog mjeseca zatražio da se u javnom prevozu, školama, bolnicama i vladinim kancelarijama zabrani nošenje burke.

Moranova je rekla da se u aktulenom ugovoru navodi da su prisilni brakovi, kao i poligamija zabranjeni u Francuskoj jer je "jednakost žena i muškaraca fundamentalni princip francuskog društva".

Ona je u izjavio za francuski radio rekla da se i klauzula o potpunom pokrivanju lica mora dodati u ugovor.

Moranova će ove izmjene ugovora predložiti sutra na konferenciji, koju je francuska Vlada sazvala u vezi sa tromjesečnom debatom o nacionalnom identitetu koja je otkrila strahove od imigracije i islama.

Premijer Francois Fillon rekao je prošle sedmice da će potpisati dekret o uskraćivanju francsukog državljanstva muškarcu koji je prisilio svoju ženu da nosi muslimansku odjeću koja pokriva i lice i tijelo.

Predsjednik Nicolas Sarkozy izjavio je da burka nije dobrodošla u Francuskoj i da podržava zakon o zabrani tog odjevnog predmeta, iako je upozorio protiv stigmatizacije muslimana.

Francuska, u kojoj živi između pet i šest miliona muslimana, što je najveća muslimanska manjina u Evropi, razmatra mjere zabrane nošenja tradicionalne muslimanske ženske odjeće, iako možda samo oko 1 900 žena nose burku.

Pristalice zabrane kažu da je nošenje vela u suprotnosti sa francuskim vrijednostima i da je znak prikradajućeg fundamentalizma kome se ne smije dozvoliti da se učvrsti među francuskim muslimanima.

Francuska je 2004. godine usvojila zakon kojim se zabranjuje nošenje marame preko lica i glave i svako drugog upadljivog religijskog simbola u državnim školama nakon duge debate o tome koliko je država spremna da izlazi u susret islamu u jednom striktno sekularnom društvu.