{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada predstavila Parlamentu Zakon o zabrani nošenja burki

F
7.7.2010. u 13:50
0
0
Vlada predstavila Parlamentu Zakon o zabrani nošenja burki
0
Vlada predstavila Parlamentu Zakon o zabrani nošenja burki
Francuska ministarka pravde Michèle Alliot-Marie predstavila je u parlamentu Prijedlog zakona o zabrani nošenja burke na javnim mjestima, pitanju koje je podijelilo ne samo francusku, već i evropsku javnost.
- To nije problem sigurnosti ili religije, to je problem vrijednosti republike. To je pitanje dostojanstva, jednakosti i transparentnosti, rekla je Alilot-Marie, prenosi u srijedu AP.

Prijedlog zakona predviđa kaznu od 150 eura za prekršioce, a za one koji natjeraju ženu da nosi burku prijeti kazna zatvora do godinu dana i do 30.000 eura novčane globe, što se udvostručuje ako je u pitanju maloljetnica.

Debata je počela u utorak navečer, a poslanici bi 13. jula trebalo da glasaju o prijedlogu zakona, koji će, kako se očekuje, najvjerovatnije biti usvojen.

U Francuskoj mnogi podržavaju ovaj zakon, ali brojni su i oni koji se protive. Nevladina organizacija Amnesty International pozvala je francuske parlamentarce da ne glasaju za potpunu zabranu nošenja burke jer bi to predstavljalo "kršenje slobode izražavanja i vjeroispovijesti".

Istraživanje francuskog ministarstva unutarnjih poslova pokazalo je da u toj zemlji manje od 2.000 žena nosi burku, a većina od njih svojom voljom.

Neke evropske zemlje, poput Belgije i Španije, već su usvojile slične zakone.

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope ocijenila je, međutim, da bi potpuna zabrana burke na javnim mjestima osporila osnovno pravo ženama koje žele da pokriju lice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: