Francuska
0

Vlada predstavila Parlamentu Zakon o zabrani nošenja burki

FENA
Francuska ministarka pravde Michèle Alliot-Marie predstavila je u parlamentu Prijedlog zakona o zabrani nošenja burke na javnim mjestima, pitanju koje je podijelilo ne samo francusku, već i evropsku javnost.
  • To nije problem sigurnosti ili religije, to je problem vrijednosti republike. To je pitanje dostojanstva, jednakosti i transparentnosti, rekla je Alilot-Marie, prenosi u srijedu AP.

Prijedlog zakona predviđa kaznu od 150 eura za prekršioce, a za one koji natjeraju ženu da nosi burku prijeti kazna zatvora do godinu dana i do 30.000 eura novčane globe, što se udvostručuje ako je u pitanju maloljetnica.

Debata je počela u utorak navečer, a poslanici bi 13. jula trebalo da glasaju o prijedlogu zakona, koji će, kako se očekuje, najvjerovatnije biti usvojen.

U Francuskoj mnogi podržavaju ovaj zakon, ali brojni su i oni koji se protive. Nevladina organizacija Amnesty International pozvala je francuske parlamentarce da ne glasaju za potpunu zabranu nošenja burke jer bi to predstavljalo "kršenje slobode izražavanja i vjeroispovijesti".

Istraživanje francuskog ministarstva unutarnjih poslova pokazalo je da u toj zemlji manje od 2.000 žena nosi burku, a većina od njih svojom voljom.

Neke evropske zemlje, poput Belgije i Španije, već su usvojile slične zakone.

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope ocijenila je, međutim, da bi potpuna zabrana burke na javnim mjestima osporila osnovno pravo ženama koje žele da pokriju lice.