Svijet
0

Francuska odaje počast žrtvama napada u Parizu: Sve će kuće biti u bojama zastave

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Francuska će održati nacionalnu komemoraciju za 130 ljudi koji su poginulu u napadima u Parizu prije dvije sedmice.

Ceremonija će biti održana u centru Pariza, a očekuje se prisustvo 1.000 ljudi, među kojima su i predsjednik Francois Hollande, preživjeli i porodice žrtava. Preminulima će se odati počast minutom šutnje, a potom će biti pročitana njihova imena.

Predsjednik Hollande će se obratiti porodicama žrtava. Zamolio je sve građane da učestvuju u komemoraciji tako što će ukrasiti svoje domove u plavoj-bijelo-crvenoj boji zastave.

Centralna komemoracija održat će se na velikom kompleksu gdje se nalazi vojni muzej i na Napoleonova grobnica. Ipak, nisu sve porodice prihvatile poziv. Jedna od članova žrtava kazao je kako država nije učinila dovoljno da zaštiti naciju.

U seriji koordiniranih napada 13. novembra, naoružani napadači otvorili su vatru na restorane i barove u gradu i koncertnoj dvorani gdje je ubijeno 89 osoba.

Tri napadač su se raznijela izvan stadiona Stade de France na sjeveru Pariza nakon što im je osoblje zabranilo ulaz na utakmicu koja se igrača između Francuske i Njemačke. Više od 350 osoba povrijeđeno je u napadima. Vjeruje se da je najmanje devet osoba učestvovalo u napadima.